Politic

Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Președinta Maia Sandu a semnat vineri, 21 iunie, Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Șefa statului dă asigurări că țara noastră a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Negociatorul-șef din partea Republicii Moldova în procesul de aderare la UE a fost desemnată viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

„La doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară - să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, a scris președinta Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Poziția generală de negociere a Republicii Moldova care va fi prezentată la Conferința interguvernamentală a fost discutată în dimineața zilei de vineri la Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Ulterior, Guvernul a aprobat-o în cadrul unei ședințe închise. Documentul protocolar va fi prezentat săptămâna viitoare la Luxemburg de premierul Dorin Recean, care va conduce delegația de la Chișinău.

„În cadrul delegației guvernamentale vor fi și mai mulți miniștri cu portofoliile relevante pentru Conferința interguvernamentală menționată. În cadrul delegației vor fi miniștrii Cristina Gherasimov, Mihai Popșoi, Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Veronica Mihailov-Moraru, Dan Perciun, Andrei Spînu, dar și secretarul general al Guvernului, Artur Mija”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Instituțiile statului își propun să muncească cot la cot pentru a atinge obiectivul de a face din Republica Moldova un stat european până în 2030, a menționat președintele Parlamentului Igor Grosu. Până atunci, însă, există anumiți pași tehnici care trebuie îndepliniți, prin care au trecut toate statele care au aderat la Uniune Europeană după căderea comunismului, a declarat expertul Mihai Isac într-un comentariu pentru Moldova 1.

„Un astfel de moment vine să consemneze, inclusiv din punct de vedere public, trecerea la o nouă etapă și ceea ce se va întâmpla în următoarele zile și în următorii ani nu vine decât să confirme dorința Uniunii Europene de a primi Republica Moldova ca stat partener, egal în drepturi și în obligații cu alte state membre ale blocului comunitar”, a declarat expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac.

Amintim că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Prima conferință interguvernamentală, considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Autoritățile, dar și experții susțin că anul 2030 este unul rezonabil pentru ca țara noastră să devină țară membră cu drepturi depline a blocului comunitar.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult