Calendarul Zilei // 15 ani de la moartea regelui pop, Michael Jackson
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 25 iunie.
1441: Prima mențiune a Adunării Țării în Moldova.
1795: S-a înființat „Biroul de longitudini", cu sediul la Paris, având drept scop de a sprijini progresul astronomiei și aplicațiile acesteia în navigație, geografie și geodezie.
1923: S-a înființat Clubul Rapid București (atunci CFR București).
1950: A început războiul din Coreea. Trupe nord-coreene au atacat Coreea de Sud, încercând să refacă unitatea țării. Coreea de Nord a invadat Sudul în dimineața zilei de 25 iunie 1950 cu mai bine de 100.000 de soldați. Cauzele atacului rămân în continuare neclare, însă mulți istorici sunt de acord că Stalin a fost probabil în spatele acestei decizii, potrivit HISTORIA.RO. Implicarea americană în sprijinul Coreei de Sud a transformat conflictul într-un război devastator, care s-a întins pe o perioadă de 3 ani.
1947: Apare Jurnalul Annei Frank.
1978: Steagul curcubeu este arborat pentru prima dată în timpul Paradei de Ziua Libertății Gay din San Francisco.
2009: A decedat Michael Jackson, interpret și compozitor american, regele muzicii pop. Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray. Acesta din urmăm a fost găsit vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare. Moartea sa a îndoliat o lume întreagă. În cei peste 30 de ani de carieră, Michael Jackson a reușit să cucerească inimile a milioane de fani, cu vocea sa și mișcările de dans complicate din punct de vedere fizic, precum robotul și moonwalk-ul. Michael Jackson a debutat la vârsta de 11 ani, ca membru al formației The Jackson 5 și și-a început cariera solo în 1971. Următoarele 5 albume pe care le-a lansat aveau să devină cele mai vândute din toate timpurile. Thriller rămâne și astăzi cel mai bine vândut album din istorie. În timpul carierei sale, Michael Jackson a devenit unul dintre puținii artiști care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. În afară de zecile de premii muzicale, regele muzicii pop a câștigat, de asemenea, numeroase distincții pentru acțiunile umanitare. Michael Jackson este cel mai premiat cântăreț din toate timpurile și artistul cu cele mai multe recorduri Guiness.
S-au născut:
1846: Carol Schmidt, cel mai longeviv primar al Chișinăului
La 25 iunie 1852 s-a născut celebrul arhitect catalan spaniol Antoni Gaudi. Este faimos atât pentru stilul său unic, cât și pentru proiectele sale puternic individualizate. Tânărul arhitect, a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa. El a fost susținut de către Eusebi Güell, un industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889 – clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà, construită în 1907 și Parcul Güell, amenajat între 1900 și 1914. În 1883 a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Familia, catedrală finanțată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită subit la 10 iunie 1926, în urma unui accident rutier. Artistul fusese lovit de un tramvai. Acest monument mai este și astăzi în lucru.
1963: George Michael, cântăreț englez de origine greacă
Sărbători:
Ziua Mondială a Vitiligoului
Ziua Marinarului