Aderare UE

Șefa Misiunii R. Moldova pe lângă UE, Daniela Morari, explică ce urmează după deschiderea negocierilor de aderare

După deschiderea oficială a negocierilor de aderare, pe 25 iunie, Republica Moldova va purcede la screening-ul bilateral al legislației, care reprezintă o doua etapă tehnică pentru aderarea țării la UE, după screening-ul explicativ, și presupune evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. În perioada imediat următoare, autoritățile moldovene vor merge la Comisia Europeană ca să explice, per fiecare lege, directivă și capitol, ce s-a reușit să se armonizeze cu legislația comunitară și în cât timp își asumă să lichideze restanțele, a explicat șefa Misiunii țării noastre pe lângă blocul comunitar, Daniela Morari, la emisiunea la 360 de grade de la Radio Moldova.

„Acest lucru este foarte important și reprezintă indirect negocierea în sine pentru că acest element determină punctul din care începem negocierile, adică dacă începem de jos, de la etapa intermediară sau de la un nivel avansat de armonizare sau înțelegere”, a declarat Daniela Morari.

Următoarea etapă sunt negocierile propriu-zise pe fiecare bloc de capitole. Cel care deschide și închide negocierile include capitolele fundamentale – justiție, stat de drept și toate elementele conexe acestor domenii, a precizat Daniela Morari.

„Și cu acest lucru vom începe și noi. Suntem în discuție cu Comisia Europeană pentru a recepționa calendarul în care va fi deja foarte clar ce capitol și la ce dată va începe, iar instituțiile responsabile de aceste capitole trebuie să fie bine pregătite pentru a avea aceste prezentări pentru Comisia Europeană și pentru a putea răspunde la toate întrebările care vor fi formulate”, a precizat șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Daniela Morari.

Ambasadoarea moldoveană la Bruxelles, Daniela Morari, anticipează că mai facile ar putea fi negocierile pe capitolele în care există deja cooperare, acestea fiind cuprinse în acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Mai complexe vor fi discuțiile pe domeniile care rămân în mare parte în competența statelor naționale, cum ar fi asistența socială, de exemplu, sau pe domeniile costisitoare, cum ar fi mediul înconjurător, transport sau infrastructură, care necesită multe investiții. La fel, e nevoie de cooperare între instituțiile responsabile de fiecare capitol, de voință politică și de capacități instituționale, care, la moment, sunt reduse, în unele cazuri.


Amintim că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

Citește mai mult