Un Centru Digital de Inovare Socială a fost lansat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul PNUD și UNICEF
Serviciile de protecție socială vor fi îmbunătățite, unificate și digitalizate. Acestea sunt obiectivele activității Centrului Digital pentru Inovare Socială, lansat astăzi, care va găzdui specialiști și experți în tehnologii informaționale. Centrul a fost creat în cadrul unui proiect de transformare digitală, care va oferi asistență în digitalizarea sistemului de protecție socială, elaborarea politicilor centrate pe oameni și pentru utilizarea datelor pentru a lua decizii informate.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, digitalizarea serviciilor sociale va ușura, în primul rând, munca angajaților de la minister din prima linie, care gestionează zeci de cazuri ale beneficiarilor. Totodată acesta a mai menționat că transformarea digitală a sistemului de protecție socială va facilita și accesul cetățenilor la toate serviciile și prestațiile sociale și nu va mai fi nevoie să vină cu zeci de documente, care le îngreunează interacțiunea cu structurile de stat.
Alexei Buzu a subliniat că în prezent centrul are o echipă de nouă persoane, iar până la sfârșitul anului echipa va crește cu 14 persoane.
„Prin intermediul acestei echipe care va fi o parte a echipei mai mari a ministerului nostru vom avea o înțelegere mult mai clară despre ceea ce vrem noi să facem și cel mai important ne vom mișca mult mai hotărât și mai rapid. În esență ne propunem mai multe aspecte: vrem să digitalizăm cât mai mult, cât mai rapid posibil tot ce se poate digitaliza în sistemul social și în domeniul muncii. Dacă noi ne vom mișca rapid și hotărât cu siguranță vom îmbunătăți calitatea serviciilor pe care le oferim”, a declarat Buzu.
Impactul preconizat al acestui proiect este un sistem național de protecție socială mai agil, mai eficient, aliniat la abordările și standardele Uniunii Europene și capabil să contribuie la obiectivele strategice ale țării de a reduce sărăcia și de a promova incluziunea socială, a subliniat reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.
„Transformarea protecției sociale începută prin reforma Restart, nu este doar un răspuns la nevoile persoanelor, dar este și un efort proactiv să avem un viitor în care protecția socială este livrată într-un mod incluziv și fără întreruperi pentru fiecare persoană care are nevoie”, a menționat Daniela Gasparikova.
Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maja Damaj, a punctat faptul că prin digitalizarea serviciilor de protecție socială, familiile și copiii primesc sprijin imediat și deplin atunci când au cea mai mare nevoie de el.
„Faptul că există 14 sisteme arată că nu putem să lucrăm separat pe partea de digitalizare. Pentru a face aceste schimbări, ministerul propune să avem o platformă comună de digitalizare. Aceasta va fi un hub centralizat prin care diferite instrumente pot fi unificate, asta elimină dublarea eforturilor și sporește coordonarea”, a spus Maja Damaj.
Proiectul, implementat de PNUD, are un buget total estimat de 8,5 milioane de dolari și o durată de trei ani. O primă contribuție de 850 de mii de dolari este din partea UNICEF, din fondurile Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, oferite prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare. Aceasta va permite crearea și operaționalizarea ghișeelor unice ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale destinate beneficiarilor finali pentru care vor fi achiziționate echipamentele digitale necesare și va fi remunerat personalul în primul an de funcționare.