Politic

Corespondență de la Strasbourg // Republica Moldova, pe agenda sesiunii de vară a APCE

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la sesiunea de vară, care a început astăzi la Strasbourg, pe lângă alte teme de actualitate, va discuta și despre situația din Republica Moldova în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Dezbaterea în plen se va axa pe problemelor juridice și ale drepturilor omului, precum și impactul sancțiunilor impuse Federației Ruse de comunitatea internațională. Totodată, urmează să fie identificate soluții și acordarea sprijinului pentru persoanelor strămutate din Ucraina, inclusiv în țara noastră.

Consiliul Europei
Sursa: Consiliul Europei

Deputații au mai solicitat o dezbatere de urgență cu privire la provocările la adresa democrației în Georgia, dat fiind faptul că această țară s-a confruntat cu mai multe acțiuni care demonstrează deraierea de la parcursul european și valorile democratice. La o altă dezbatere, deputații urmează să răspundă la întrebarea dacă Consiliul Europei poate să-și intensifice eforturile pentru a contracara amenințările la adresa libertății de exprimare.

Un reper al acestei sesiuni este alegerea noului Secretar General al Consiliului Europei pentru următorii cinci ani, funcție deținută până acum de Marija Pejčinović Burić. La această funcție sunt trei candidați - Comisarul european pentru Justiție Didier Reynders, ex-ministrul de Interne elvețian Alain Berset și ex-ministru al Culturii din Estonia Indrek Saar.

De asemenea, sunt planificate o declarație a lui Volker Türk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, și o dezbatere comună privind consolidarea democrației prin procese participative și deliberative, și consolidarea perspectivei tineretului în cadrul activității Adunării.

În contextul preluării președinției rotative a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de către Lituania, Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, va prezenta o comunicare Adunării și va răspunde la întrebările parlamentarilor.

Cu ocazia consemnării a 75 de ani de la formarea Consiliului Europei au loc mai multe evenimente tematice. Președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka, va ține un discurs în Plenul Adunării și totodată va dirija o orchestră de camera care va interpreta Imnul Consiliului Europei, care este și al Uniunii Europene - Odă Bucuriei.

În acest context festiv a fost vernisată și expoziția „75 de femei care au marcat Consiliu Europei”. Printre acestea se numără și trei moldovenece - Corina Călugăru, Ana Racu și Oxana Gîscă, cu activitate prodigioasă în cadrul Consiliului Europei.

Iar miercuri, Consiliul Europei, în prezența Secretarului său general, Marija Pejčinović Burić, va primi, în inima hemiciclului său, centrul edificiului, flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de vară de Paris. Va fi pentru prima data când flacăra olimpică va intra într-o incintă parlamentară. De asemenea, va avea loc și o dezbatere tematică „Consiliul Europei și sportul: priorități strategice 2022-2025”.

Autor: Anatol Caciuc, Strasbourg, Consiliul Europei

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult