Social

Revista presei: Începerea negocierilor de aderare - cea mai importantă ușă pe care UE o deschide R. Moldova

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cum ar putea evolua reglementarea conflictului transnistrean după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea tranzitarea gazului rusesc, sunt printre principalele teme abordate de presă.

La Luxemburg astăzi avea loc conferința interguvernamentală care va deschide oficial negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană. Este cea mai importantă ușă pe care Uniunea Europeană o deschide Republicii Moldova, înțelegând foarte bine războiul hibrid fără precedent pe care Kremlinul îl duce în țara noastră, a comentat, pentru Radio Chișinău, expertul WhatchDog Grigore Guzun.

Șeful diplomației române, Luminița Odobescu, a salutat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina și a solicitat o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, scrie deschide.md. Subliniind că situația de securitate rămâne delicată și că vara acestui an va fi „critică” în ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, șeful diplomației române a pledat pentru un acord rapid privind punerea în aplicare a Facilității europene de pace și privind utilizarea veniturilor excepționale din activele înghețate ale Rusiei pentru sprijin militar pentru Ucraina.

Procesul de aderare la UE se va putea mișca într-un ritm foarte bun, dacă R. Moldova și Ucraina își fac foarte bine temele, a declarat expertul în integrare europeană Robert Lupițu de la București, citat de TVR Moldova. De aici încolo deciziile istorice se pun pe pauză și începe munca instituțiilor statului, susține președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa. Acesta spune că prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care fixează începerea negocierilor de aderare este un moment foarte important pentru țara noastră, pentru că vine într-un an complicat și complex cu alegerile prezidențiale și cu un referendum privind integrarea europeană. Totodată, vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat a subliniat că tot acest efort pentru aderarea R. Moldova la UE, este pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.

Într-un interviu pentru Moldova 1, directorul pentru Parteneriate și Afaceri Globale NATO, Kristian Meszaros a declarat că Federația Rusă conduce operațiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Iar Organizația Nord-Atlantică împărtășește din propria experiență de combatere a dezinformării, sabotajelor și atacurilor cibernetice. În același timp, oficialul a declarat că Republica Moldova este un partener important pentru NATO.

„1 ianuarie 2025 – punctul culminant al conflictului transnistrean”, titrează într-un OP-ED pentru IPN expertul din România Laurențiu Pleșca. El se referă la încetarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, pe care în prezent regiunea separatistă îl primește gratuit și îl folosește pentru producerea energieie electrice pe care o vinde malului drept al Nistrului. Autorul concluzionează că reglementarea conflictului transnistrean va depinde în totalitate de rezultatul războiului dintre Rusia și Ucraina. O victorie a Rusiei ar putea aduce o prezență militară mai puternică în regiune, cu consecințe semnificative pentru stânga Nistrului. În schimb, o înfrângere a Rusiei ar putea submina independența Tiraspolului și ar putea crește dependența regiuniii față de Republica Moldova și, implicit, față de Uniunea Europeană. „Punctul culminant al dialogului transnistrean va avea loc la sfârșitul anului. Tiraspolul va trebui să aleagă între a beneficia de resurse sau a se descurca de sine stătător”.

TV8.md publică opinia fostului vicepremier pentru Reintegrare, politologul Vladislav Kulminski, care spune că după alegerea noului bașcan, în mai 2023, autonomia Găgăuză a pierdut complet dialogul cu Chișinăul și nici nu poartă vreun fel de discuții cu vreun donator, nici măcar cu Turcia. Mai mult, în opinia expertului, majoritatea declarațiilor bașcanei Evghenia Guțul sunt concentrate anume pe crearea unor conflicte artificiale cu autoritățile centrale. În această situație, politologul susține că dialogul dintre Chișinău și Comrat rămâne un aspect extrem de important care ar trebui restabilit.

„R. Moldova își caută rolul în reconstrucția Ucrainei. Guvernul și Parlamentul se gândesc la o strategie”, titrează Europa Liberă. Reprezentanți ai Ucrainei, României și R. Moldova discută, împreună cu comunitatea de afaceri, rolul și potențialul Chișinăului în procesul de reconstrucție a Ucrainei. La un forum economic organizat la Chișinău de câteva camere de comerț și industrie, oficiali și investitori din cele trei state au încercat să schițeze care ar putea fi rolul Chișinăului într-un eventual proces de reconstrucție a Ucrainei după război. Organizatorii au spus că speră că evenimentul va contribui la atragerea investițiilor în R. Moldova și Ucraina și că vor să pună umărul la dezvoltarea economică și socială a regiunii, notează sursa citată.

Cauza fostului președinte democrat al Parlamentului și finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) a fost redistribuită, scrie anticoruptie.md. Se întâmplă după ce judecătoarea Ecaterina Negru, care se regăsește în complet, a depus cerere de demisie. Pauza intervine după ce timp de aproximativ un an nu a avut loc nicio ședință, așa cum instanța a admis cererea apărătorului lui Candu care a solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile. Acțiunea în instanță a fost inițiată în 2022, în contextul în care ANI anunța că ar fi depistat în cazul fostului speaker o „avere nejustificată” în valoare de 4,3 milioane de lei, constatare cu care acesta nu este de acord.

Republica Moldova ocupă, în acest an, ultimul loc din Europa la calitatea drumurilor, transmite JurnalTV. Rata accidentelor în țara noastră este de cinci ori mai mare decât în state precum Suedia sau Norvegia, arată raportul „Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”, realizat în perioada septembrie 2023 - mai 2024. Potrivit raportului realizat de ombudsmanul Ceslav Panico, în anul 2022 în Republica Moldova s-a înregistrat aproape cea mai înaltă mortalitate în urma accidentelor rutiere din Europa – 83 de decese la un milion de oameni. Avocatul poporului a atras atenția asupra lipsei unei Strategii Naționale pentru Siguranță Rutieră actualizate. Potrivit lui Ceslav Panico, strategia elaborată pentru anii 2011 – 2020 este depășită. O altă problemă, în opinia ombudsmanului, ar fi numărul tot mai mare de șoferi care urcă la volan sub influența alcoolului. De asemenea, în Republica Moldova încă mai există problema coruperii la obținerea permiselor de conducere.

Într-o emisiune de la Agora.md, ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că începând cu luna septembrie, utilizarea telefoanelor mobile în școlile din țară ar urma să fie reglementată. Rezultatele unui chestionar în rândul părinților, elevilor și profesorilor arată că 78% consideră că utilizarea telefoanelor trebuie reglementată. Doar 18,4% dintre participanți susțin accesul copiilor în instituțiile de învățământ fără restricții. Iar 2,9% dintre respondenți au altă variantă de răspuns. Ministrul Educației a precizat că subiectul este discutat cu mai mulți directori de școli. Iar în viitorul apropiat urmează să fie prezentate mai multe statistici la acest subiect.

La Călărași, unul dintre consilierii locali, veterinar de profesie, s-a oferit voluntar să sterilizeze câinii maidanezi, scrie publicația regională Expresul.md. Acțiunea face parte dintr-un program mai mare, anunțat de autoritățile locale, pentru a rezolva problema maidanezilor. Primarul orașului Călărași, Victor Ambroci, susține că a aplicat la un proiect pentru a construi un azil pentru aceștia. Însă, între timp, a fost improvizat un adăpost și au fost instruiți responsabili din cadrul gospodăriei comunale cum să prindă câinii fără stăpân.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult