Social

Calendarul Zilei // La 27 iunie, este marcată Ziua Mondială a Pescuitului

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 27 iunie.

1913: România a declarat război Bulgariei, intrând în al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Bulgaria nu s-a înțeles cu Serbia și Grecia în privința împărțirii teritoriilor cucerite de la Imperiul Otoman, în urma Primului Război Mondial, ceea ce a declanșat un război între foștii aliați. Bulgarii au fost prea siguri pe superioritatea lor militară, încurajați de succesul lor în Primul Război Balcanic. Ascensiunea politică și militară a provocat o frenezie la Sofia, unde regele își pregătise chiar și o coroană pentru a fi încoronat țar în Constantinopol. Declanșarea celui de-Al Doilea Război Balcanic a fost pretextul mult așteptat de București pentru a se implica militar în sudul Dunării, transmite hystoria.ro.

1950: Președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

1954: Prima centrală nucleară a fost inaugurată la Obninsk, în apropiere de Moscova, Uniunea Sovietică.

1967: Primul bancomat din lume a fost instalat la Londra. Acesta nu primea carduri bancare, ci doar cecuri imprimate cu substanțe radioactive, eliberând o contravaloare de 10 lire sterline. Aparatul folosea inițial coduri PIN personalizate compuse din 6 cifre. În anul 1968 a fost creat primul bancomat ce utiliza carduri bancare, însă cea mai mare problemă era în faptul că mașinăria înghițea cardul bancar și clientul era nevoit să achiziționeze unul nou. Primul bancomat avea doar două funcții: retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont. Bancomatele au început să se modernizeze rapid după 1990 odată cu răspândirea cardurilor bancare și cu apariția ecranelor touchscreen ale bancomatelor. În prezent în Japonia bancomatele nu mai au nevoie de cardurile bancare sau de codul PIN. Bancomatele biometrice scanează doar harta unică a palmei utilizatorului.

1968: La Praga fost făcut public „manifestul celor 2.000 de cuvinte", redactat de un grup de intelectuali, care cereau instituirea unui regim liberal.

2007: Tony Blair, prim-ministru al Regatului Unit, se retrage după zece ani din funcție. Succesorul lui devine Gordon Brown.

La 27 iunie, este marcată Ziua Mondială a Pescuitului. Inițiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în 1984, la Conferința Internațională pentru Reglementare și Dezvoltare a Pescuitului găzduită de Roma. Cu timpul, pescuitul a devenit o industrie de care depind economiile multor țări. Există 21 de milioane de pescari în întreaga lume și aproximativ 200 de milioane de oameni care depind de pescuit pentru a supraviețui. Industria pescuitului ajunge la 124 de miliarde de dolari în fiecare an, pentru a produce pește în valoare de 70 de miliarde de dolari. Locuitorii unor țări din Africa merg la pescuit cu lopata, cu ajutorul căreia scot din nămol peștii protopter. În Noua Guinee peștii sunt prinși cu ajutorul unei plase realizate din pânză de păianjen. Cele mai mari țări consumatoare de pește din lume sunt India și Statele Unite.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult