Calendarul Zilei // 84 de ani de la începutul ocupației sovietice a Basarabiei
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 28 iunie.
1838: Are loc încoronarea Reginei Victoria a Regatului Unit.
1914: Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, a fost asasinat împreună cu soția sa, Ducesa Sofia, de către un extremist sârb, Gavrilo Princip. Acest eveniment a declanșat Primul Război Mondial.
1919: A fost semnat Tratatul de la Versailles, act ce a dus la încheierea Primului Război Mondial.
1926: Se înființează marca Mercedes-Benz.
1940: În urma unui ultimatum primit din partea Uniunii Sovietice, România a cedat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, cu două zile mai devreme, URSS adresa României un ultimatum prin care cerea „înapoierea” a Basarabiei și cedarea părții de nord a Bucovinei. La 29 iunie, tancurile rusești ocupă abuziv Ținutul Herța, pe lângă Basarabia și Nordul Bucovinei. La 7 august 1940, a fost creata regiunea Cernăuți, prin alipirea părții de nord a Bucovinei cu Ținutul Herța și cu cea mai mare parte a județului Hotin din Basarabia. Imediat după ocupație a început exterminarea românilor. Aceștia era arestați și deportați în Siberia. Între anii 1940-1950, conform recensămintelor oficiale, o treime din populația românească a dispărut. Ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupației sovietice, printr-un decret semnat în 2010.
1948: Iugoslavia este exclusă din blocul comunist.
1967: Israelul anexează Ierusalimul de est. Include în special orașul vechi și locurile sale sfinte. Conform planului de partiție pentru Palestina votat de ONU la 29 noiembrie 1947, orașul Ierusalim urma să fie pus sub jurisdicție internațională și să devină un corpus separatum, care nu este administrat nici de viitorul stat evreu, nici de statul arab prevăzut de planul ONU. Consiliul de Miniștri al Statului Israel a decis unilateral să mărească suprafața Ierusalimului prin creșterea acesteia la 71 de kilometri pătrați, încorporând Ierusalimul de Est și secțiuni ale orașelor arabe El Bireh, Ramallah și Betleem.
2001: Slobodan Milošević, fostul președinte al Serbiei, este deferit Tribunalului. de la Haga, sub acuzația de crime împotriva omenirii.
2003: A decedat prozatorul și regizorul de film moldovean, Iacob Burghiu. A îndeplinit funcția de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, precum și pe cea de consilier la Președinția Republicii Moldova în problemele culturii și cultelor între anii 1997-2001. Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul culturii, artistul a primit Medalia "Mihai Eminescu" și titlul de Maestru în Artă. Iacob Burghiu s-a născut la data de 3 iulie 1941, în satul Zăicani din raionul Rîșcani. A fost actor la Teatrul dramatic "Vasile Alecsandri" din Bălți și la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău. În paralel cu activitatea cinematografică, Iacob Burghiu se remarcă și ca un talentat prozator.
2016: Un atac terorist pe aeroportul Atatürk din Istanbul din Turcia a ucis 42 de persoane și a rănit peste 230 de persoane.
La 28 iunie ste marcată Ziua Constituției în Ucraina