Antreprenori din toată țara s-au reunit la Chișinău de ziua lor profesională, marcată prima dată în R. Moldova
În ultimii doi ani, peste 8.300 de antreprenori au beneficiat de programe de finanțare de la Guvern și Uniunea Europeană. În urma acestor investiții au fost create aproximativ 17 mii de locuri de muncă. Datele au fost prezentate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării astăzi, când marcăm pentru prima dată „Ziua Profesională a Antreprenorului”.
357 de companii au fost ajutate, pe parcursul ultimului an, să se dezvolte prin intermediul programului guvernamental 373, iar valoarea investițiilor fiind de 1,8 miliarde de lei. Ion Belocosov este un antreprenor din satul Costești, Ialoveni, care a reușit să construiască cu susținerea acestui program o stație fotovoltaică instalată pe un hectar și jumătate.
„Ideea de a face această afacere a venit prompt. Frații mei fiind peste hotare îmi povesteau ce este acolo și mi-am zis să fac și eu asta acasă. Eu aș fi vrut să vând energie pentru primărie, și toate întreprinderile din sat, dar încă nu am ajuns la momentul acela. Ca să ai licență de furnizor trebuie să mai treci câteva etape și asta mă face să cresc în domeniul dat”, a spus Ion Belocosov.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că autoritățile încearcă să reducă birocrația pentru ca antreprenorii să nu irosească timpul pentru proceduri inutile. Totodată, acesta a specificat că în prezent peste 60% din serviciile publice pentru antreprenori sunt deja digitalizate, ceea ce economisește un miliard de lei anual.
„În 2023 am eliberat bariere birocratice care au un impact de cel puțin 0,5% din PIB. Asta e peste un miliard de lei, bani pe care îi economisiți interacționând cu statul, bani pe care pe tot felul de proceduri etc. De lucru mai este încă și continuăm în același ritm mult mai energic, mult mai rapid. În 2023, datorită impozitului pe venit, pe care am promovat-o în doar un singur an, antreprenorii au economisit în conturile lor suma de cel puțin 1,4 miliarde lei”, a declarat Dumitru Alaiba.
Totodată, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a menționat că în ultimii ani s-a investit în mai multe proiecte pentru a sprijini antreprenorii din țara noastră.
„Anul acesta am implementat noul Cod vamal. A fost o provocare pentru toată lumea. Sunt în continuare probleme, dar vrem să mergem pe calea alinierii și apropierii de Uniunea Europeană, vrem să creăm bune practici care vor duce la fluidizarea traficului și fluxului de mărfuri. Agentul economic nu este doar un plătitor de taxe. Mediul de business este cel care construiește școli, spitale, grădinițe și datorită vouă impozitele care le achitați, noi ca stat reușim să progresăm și să fim din ce în ce mai buni”, a menționat Petru Rotaru.
Amintim că luna trecută Guvernul a instituit sărbătoarea profesională „Ziua Antreprenorului”, care va fi marcată în fiecare an, pe 27 iunie. În Republica Moldova există aproximativ 60 de mii de întreprinderi, în care muncesc aproximativ 613 mii de persoane, ceea ce prezintă peste 70% din totalul angajaților din țara noastră.