Social

Autoritățile găgăuze încearcă să ocolească legislația prin reglementarea presei din regiune, susține șefa CA

Tentativa autorităților din Autonomia găgăuză de a institui un alt mecanism de licențiere a activității mass-media audiovizuale din regiune reprezintă o sfidare și o tentativă de eludare a Codului serviciilor media audiovizuale și a hotărârilor instanțelor de judecată naționale. Acțiunile autorităților de la Comrat au ajuns și în atenția Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a Guvernului de la Chișinău, precum și a Procuraturii Generale (PG), a declarat pentru Teleradio-Moldova președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu. Șefa CA a avertizat că, dacă inițiativa legislativă dezbătută în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) va fi adoptată în lectură finală, se va impune cercetarea acestor fapte și din perspectiva nerespectării și încălcării legislației.

Imagine simbol/newsmaker.md
Sursa: Imagine simbol/newsmaker.md

„Este vorba de o eludare, pentru că înlocuirea licenței de emisie cu așa-zisul permis „Izin” ar putea să însemne că unele servicii de televiziune și de radio din regiune vor activa cu un permis, dar vor fi în afara câmpului legal. Și mai grav îmi pare faptul că este vorba e o sfidare a unei decizii emisie de CSJ, care în octombrie 2022 a declarat inadmisibile practic toate recursurile depuse de autoritățile din Găgăuzia cu privire la licențierea unor activități. Practic, CSJ a spus că autoritățile din regiune nu au voie să emită niciun fel de autorizare, singura autoritate competentă în domeniul licențierii și autorizării fiind Consiliul Audiovizualului”, a declarat președinta CA pentru Teleradio-Moldova.

Liliana Vițu a precizat că CA a informat Guvernul, care are reprezentant în teritoriu; comisiile de profil ale Parlamentului; Președinția; Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală despre revenirea proiectului pe ordinea de zi a Adunării Populare a Găgăuziei și riscurile ce le comportă acesta.

„Dacă se va continua pe o lectură finală și dacă se va avansa cu adoptarea acestor amendamente, cu siguranță se va impune cercetarea acestor fapte și din perspectiva nerespectării și încălcării vădite a legislației naționale și a hotărârilor emise de instanțele de judecată naționale”, a precizat președinta CA, Liliana Vițu.

Amintim că Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat, pe 25 iunie, în prima lectură, un pachet de amendamente la o lege locală care prevede, inclusiv, crearea unei noi proceduri de licențiere a activității posturilor TV și de radio din regiune. Mai exact, instituțiile media din UTAG vor putea obține, contra cost, o autorizație de licențiere numită „Izin”, ocolind, astfel, Consiliul Audiovizualului (CA) – unica autoritate care poate decide asupra oferirii licenței unui furnizor media.

Într-o declarație făcută publică pe 26 iunie, opt ONG-uri de media au condamnat tentativele repetate ale autorităților Găgăuziei „de a submina libertatea presei” și au cerut retragerea „imediată” a inițiativei legislative.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult