Social

Oportunitățile pieței europene pentru antreprenori. Istoria unui om de afaceri din R. Moldova stabilit în Letonia

Piața Europeană oferă oportunități enorme pentru antreprenori și este una dintre cele mai mari. La această concluzie a ajuns și Serghei Sorokin, un om de afaceri din Republica Moldova, stabilit de mai mulți ani în Letonia.

Olga Mînzat
Sursa: Olga Mînzat

Serghei Sorokin, originar din stânga Nistrului, a dezvoltat pe parcursul anilor o afacere specializată pe produse de îngrijire a igienei orale în Letonia. Omul de afaceri a precizat că produsele sale pot fi cumpărate în mai multe țări din blocul comunitar cum ar fi Spania, Portugalia, Danemarca, Țările de jos, dar și în Emiratele Arabe Unite, Irak și Malaezia. Acesta ne-a spus că piața Uniunii Europene oferă oportunități multiple pentru antreprenori și speră ca oamenii de afaceri din Republica Moldova să poată prodfita de aceste beneficii cât mai curând.

„Atunci când doresc să îmi extind afacerea în țări din afara Uniunii Europene, există o mulțime de dificultăți cu livrările. Chiar dacă putem pregăti totul, există o mulțime documente specifice. În Uniunea Europeană, dacă ați dezvoltat un produs, l-ați înregistrat în țara dumneavoastră atunci îl puteți vinde cu ușurință în orice stat din Blocul Comunitar. Nu aveți niciun obstacol, nu aveți nicio barieră. Și, în principiu, consider că acesta este un avantaj enorm, oferit țării ce dorește să adere la Uniunea Europeană. De aceea, și eu îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să meargă mai repede pe calea aderării” , spune antreprenorul.

Omul de afaceri spune că în prezent nu are relații economice cu Republica Moldova. În același timp, Serghei Sorokin ne-a povestit că a făcut primele încercări pentru a ajunge pe piața moldovenească, iar mai întâi a fost la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a realiza anumite studii. Bărbatul spune că a rămas uimit de cercetările în stomatologie realizate la Chișinău.

„În Republica Moldova, am fost în aprilie. M-am întâlnit cu decanul Facultății de Stomatologie de la Universitatea de Medicină. De asemenea, am discutat cu o profesoară ce proiecte de cercetare ar putea fi realizate în Republica Moldova. De exemplu din punct de vedere al igienei orale, s-a dovedit șă există o mulțime de sate în Moldova care, sunt separate de un lac sau de un râu și pe o parte a satului, oamenii au un conținut ridicat de fluor în apă, iar în cealaltă jumătate a localității nu există fluor, dar oamenii au carii. Eu le-am spus că nu am mai văzut niciodată așa ceva” , mai precizat acesta.

Potrivit datelor oficiale oferite de Ambasada Republicii Moldova la Riga, în Letonia sunt înregistrați peste 430 de cetățeni moldoveni, iar aproximativ 50 de letoni locuiesc în țara noastră.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult