Politic

Corespondență // Înfruntarea Biden-Trump, văzută de la Bruxelles

Pentru cine a urmărit-o dincoace de Atlantic, înfruntarea Biden-Trump a fost o dezbatere cu atitudini în același timp teatrale și rigide și o violență verbală abia reținută, cum Europa nu cunoaște.

Ca o reflexie simbolică a dezinteresului față de Europa, înfruntarea Biden-Trump a avut loc în noaptea care separă cele două zile ale unui important summit UE, în momentul în care liderii europeni abia mergeau la culcare, începând la 3 dimineața ora din Bruxelles.

Mulți în Europa nu au dormit, însă, deoarece o revenire la putere a lui Trump este privită cu o angoasă abia reținută de majoritatea liderilor, cu excepția lui Viktor Orban.

Alți lideri europeni, deși de dreapta, cum este Giorgia Meloni, se arată cu totul îngrijorați nu numai de atitudinea pe care Trump o va avea față de războiul din Ucraina, dar și față de NATO ca organizație.

În urma întâlnirii sale din 2018 cu Vladimir Putin la Helsinki, Trump a lansat atacuri împotriva funcționării NATO, întrebându-se, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru (membru în NATO).

Trump a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cartei fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.

Pentru Europa ar fi într-adevăr o foarte mare problemă o victorie a lui Trump, pentru că Trump pur și simplu nu înțelege funcționarea instituțiilor UE. Și în acel moment, Statele Unite, care deja sunt pe o curbă de izolaționism și îndepărtare de Europa, s-ar putea îndepărta cu totul. Pentru că Trump a amenințat, de exemplu, că ar putea ieși din NATO. A numit NATO o „organizație învechită”(„obsolete”), majoritatea europenilor, cu războiul în poartă și cu Putin din ce în ce mai amenințător față de continent, nu doresc absolut deloc o victorie a lui Trump.

Iată un exemplu aproape comic: în 2019, când comisarul european - o femeie comisar pentru competiție, Margrethe Vestager, a decis o amendă uriașă contra „Google”, 2 miliarde și jumătate de euro, Trump a exclamat: „Femeia asta urăște America!”. Cam acesta se arată a fi nivelul lui de înțelegere a funcționării instituțiilor europene.

Un moment revelator în dezbaterea din noaptea trecută a fost când Trump a evitat prima dată întrebarea dacă condițiile impuse de Putin pentru a înceta războiul din Ucraina ar fi acceptabile (păstrarea Crimeei si a Donbasului, de pildă). Când i-a fost repusă întrebarea, Trump a spus că dacă el era președinte, Putin n-ar fi atacat Ucraina, deoarece îl respectă pe el, Donald Trump.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult