Social

Paginile web care conțin informații cu caracter infracțional ar putea fi blocate. Ce presupune proiectul de lege aprobat recent de Guvern?

Recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează procedura de blocare a accesului utilizatorilor la site-urile ce conțin anumite tipuri de conținut periculos. Inițiativa, care urmează să fie examinată și aprobată de Parlament, implică o serie de intervenții la legea privind prevenirea și combaterea criminalității informatice. Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), în redacția curentă, amendamentele nu au un potențial de a periclita activitatea presei prin restricții abuzive, ilegale și neîntemeiate.

Inițiativa Guvernului „țintește” doar în website-urile destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Ca să fie considerată astfel, o pagină web ar trebui să distribuie sau să publice: conținuturi sau informații răspândirea cărora echivalează cu comiterea unei infracțiuni cum ar fi hărțuirea sexuală; ademenirea minorului în scopuri sexuale; propagarea fascismului, a rasismului și a xenofobiei. De asemenea, inițiativa vizează site-urile care conțin anunțuri despre vânzarea, oferirea sau promovarea în orice mod a obiectelor sau substanțelor interzise prin lege sau a căror circulație este limitată prin legea penală. Totodată, ar putea fi blocat accesul utilizatorilor la website-urilor care conțin apeluri prin care persoanele sunt îndemânate să ofere anumite date pentru a fi atrași în scheme de escrocherie și fraudă online.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar urma să decidă asupra blocării accesului la pagini web sau asupra eliminării la sursă a conținutului online. Acest lucru ar urma să fie dispus prin ordinul emis de conducătorul subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice din cadrul MAI sau SIS. Ordinul de blocare a accesului la website-uri se emite numai dacă conținutul online nu poate fi eliminat la sursă de către furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online sau furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova. Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor poate fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia, dar nu mai mult de 90 de zile.

Potrivit conceptului inițiativei legislative, în cazul blocării accesului la pagini web sau eliminării la sursă a conținutului online, persoanele prejudiciate vor avea posibilitatea de a contesta ordinul din partea MAI sau SIS direct în instanța de judecată. Magistrații ar urma să judece plângerea cu pricina în termen de doar 15 zile și să admită sau să respingă contestația ori să modifice ordinul prin care s-a dispus sistarea accesului la pagina web sau eliminarea la sursă a conținutului online.

Citește mai mult