Politic

INTERVIU// Laurențiu Pleșca: Cadru de negocieri propus de UE este un angajament ferm ce sprijină Republica Moldova în parcursul său european

Principalele prevederi ale cadrului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană stabilesc că acestea reprezintă un proces deschis, iar rezultatul nu poate fi garantat, dar și că orice stagnare pe unul din domeniile fundamentale ar putea pune pe pauză întreg procesul. Documentul a fost publicat astăzi de Guvernul de la Chișinău. Acest cadru de negocieri propus de UE este un angajament ferm privind sprijinul Republicii Moldova în parcursul său european, ne-a declarat analistul politic din România, Laurențiu Pleșca.

Astăzi Guvernul de la Chișinău a publicat cadrul de negociere și poziția Republicii Moldovei cu referire la tratativele lansate pentru țara noastră. Două dintre prevederi ne-au atras atenția, cea că negocierile sunt un proces deschis, iar rezultatul nu poate fi garantat și cea că orice stagnare pe unul din domeniile fundamentale ar putea pune pe pauză întreg procesul. Cum anticipați că vor merge negocierile dat fiind că în Republica Moldova urmează trei exerciții electorale importante care ar putea genera incertitudini politice ceea ce poate îngreuna reformele?

Este vorba despre principalele puncte, așa cum ați menționat și dumneavoastră. Consider că Uniunea Europeană a încercat să puncteze, de fapt, în acest document foarte minuțios, că negocierile sunt bazate pe merite proprii, ceea ce înseamnă că progresul Republicii Moldova în implementarea reformelor va determina, de fapt, ritmul negocierilor de aderare.

Deci, practic, aderarea la Uniunea Europeană va fi pe bază a respectării și promovării valorilor Uniunii Europene, dar și a rezultatelor în procesul de reformare a Republicii Moldova. De asemenea, este vorba și despre suspendarea negocierilor, pentru că în caz de încălcări grave ne atenționează Uniunea Europeană. Încălcări grave și persistente a unor valori a Uniunii Europene, precum încălcarea statului de drept, corupție, justiție coruptă. De fapt, Comisia Europeană poate suspenda negocierile cu Republica Moldova, practic poate recomanda suspendarea acestor negocieri, dar și cu condiții pentru reluarea acestora.

În contextul organizării alegerilor în Republica Moldova, eu înțeleg aici că, de fapt, în cazul în care la guvernare vor veni, desigur, partide de pro-ruse, partide care nu își doresc să implementeze integrare europeană, practic procesul va fi suspendat. Avem, drept exemplu Georgia. În Georgia avem această lege a agenților străini, de exemplu, dacă Republica Moldova ar implementa o lege de acest tip, care ar contravine valorilor Uniunii Europene, practic ne-am pierdut și statutul de țară candidată, dar de asemenea am pierdut foarte mult din progresul pe care l-am obținut până acum.

Ne amintim cu toții că în 2014 am semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană și, de fapt, a existat o perioadă de stagnare din partea autorităților Republicii Moldova în parcursul pro-european al țării.

Noi atunci am pierdut foarte mult timp, mai ales în promovarea reformelor, dar, de sigur, și în apropierea față de Uniunea Europeană.

Din experiența celorlalte extinderi Uniunea Europeană practic a învățat lecția aceasta și promovează foarte mult respectarea acestor valori fundamentale ale blocului comunitar.

Deci, Moldova trebuie să demonstreze un angajament ferm față de valorile fundamentale a Uniunii Europene. Astfel, pot spune că acest cadru de negocieri propus de Uniunea Europeană reflectă, de fapt, un angajament ferm al Uniunii Europene de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european, dar și de a impune standarde și criterii exigente pentru Moldova. Deci, nu o să fie că Chișinăul va fi iertat dacă va comite o greșeală care să surpe democrația din Republica Moldova. De asemenea, având în vedere referendumul care se va desfășura în toamnă, consider că țara noastră va fi apreciată de decidenții europeni și anume va accelera procesul de aderare în cazul în care referendumul privind UE, care se va organiza odată cu alegerile prezidențiale, va fi unul favorabil.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult