Social

În procesul de reformare a CFM, autoritățile iau în calcul reducerea numărului de angajați

Calea Ferată a Moldovei (CFM) se confruntă în continuare cu grave probleme economice. În acest context, autoritățile declară că iau în calcul reducerea numărul de angajați la întreprindere în procesul de reformare, care potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este imperios necesară. Declarații în acest sens au fost făcute de Spînu în cadrul emisiunii Realitatea te privește.

stiri.md
Sursa: stiri.md

„Calea ferată trebuie să treacă printr-o reformă serioasă și sunt două elemente pe care trebuie să le facem: să investim în infrastructură, ceea ce este rolul Guvernului (..)al doilea element care nu s-a întâmplat în ultimii ani este că compania trebuie să se optimizeze și să fie profitabilă. Dacă cifrele arată că această cale ferată poate fi gestionată cu o sută de oameni dar la moment sunt două sute, întrebarea este de ce? Noi am solicitat de mult ca fiecare cost să fie analizat, este nevoie de 10 contabili, sau sunt suficienți opt, este nevoie de 600 de oameni în pază sau trebuie să digitalizăm și ne ajung 300 de oameni. Statul nu poate plăti pierderile unei companii”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, în prezent nu se atestă creșteri de datorii la salariile angajaților CFM, însă sunt restanțe la plata salariilor din trecut.

Amintim că la începutul acestei luni conducerea CFM, a anunțat că datorează angajaților peste 70 de milioane de lei. Întreprinderea exclude contractarea unui credit pentru salarii și se angajează să adune bani din vânzarea fierului vechi, dar și din chiriile de spații.

Anterior CFM a contractat un credit de la Agenția Proprietății Publice, printr-o întreprindere de stat pentru a acoperi restanțele salariale înregistrate la sfârșitul anului 2023, și primele luni ale anului 2024.

De precizat că situația la Întreprinderea „Calea Ferată a Moldovei” – care se confruntă cu probleme financiare în ultima perioadă – a început să se agraveze după luna august 2022, când a scăzut tranzitul din Ucraina. Pierderile estimative al întreprinderii au constituit aproape 150 de milioane de lei în anul 2023.

CFM este compania națională de transport feroviar a R. Moldova care administrează infrastructura, transportul de călători și marfă pe calea ferată, fiind considerată cea mai mare întreprindere de stat, cu circa 6 mii de angajați.

Citește mai mult