Social

84 de ani de la ocupația sovietică: O placă comemorativă a fost inaugurată la Chișinău

O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată astăzi. Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut.

Vera Florea împreună cu sora, părinții și bunicii săi au fost victimele celui de-al doilea val de deportări staliniste. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că avea doar 6 luni, iar sora ei doar 2 ani și jumătate când au fost încărcate în vagoane și duse în Siberia. Au reușit să revină acasă abia peste 10 ani de la deportări.

„Casa noastră era chiar la drum, iar pe noi ne-au deportat. Din spusele bunicii mele, pe mine m-au luat ca pe un câine de piept și m-au aruncat în mașină, eram un copil nevinovat. Tot după spusele bătrânilor, am ajuns acolo, în bracuri, fără uși și ferestre, la marginea pădurii. Era mizerie, nevoie. S-au dus părinții și au strâns fân cosit și l-au așternut pe jos, iar noi dormeam acolo, în fânul cela”, a relatat Vera Florea.

Iar Dumitru Cebanu povestește că a fost adus pe lume în Kazahstan, acolo unde părinții săi au fost deportați în iunie, 1941. El spune că această amprentă îi va rămâne în suflet pentru tot restul vieții.

„Au fost timpuri grele pentru părinții noștri, au suferit. Atunci au fost deportați oamenii cei mai culți, învățați și muncitori. A fost dusă toată intelectualitatea poporului nostru. Amprenta asta va rămâne în suflet toată viața, noi am reușit să ne întoarcem în Moldova când eu deja aveam un an și jumătate”, a povestit Dumitru Cebanu.

Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova spune că noua placa instalată pe Piatra comemorativă din preajma monumentului deportaților completează lista victimelor represiunilor comuniste. Iar scuarul gării feroviare ar trebui dedicat acestor victime.

„Solicitările sunt ca acest scuar, care este unul destul de mare, să fie redenumit în „Scuarul victimelor respresiunilor comuniste", iar în al doilea rând să fie amenajat un complex în memoria tuturor victimelor regimului comunist de ocupație”, a menționat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

Amintim că la mai puțin de un an de la anexarea Basarabiei la URSS în 1940 au început deportările staliniste. Primul val de deportări în masă din 12-13 iunie 1941 a vizat în special lideri de opinie, activiști politici și intelectuali. Cel de-al doilea val din din 5-6 iulie 1949 a purtat un caracter economic, fiind deportați foști moșieri, așa-zișii chiaburi și familiile înstărite. Iar cel de-al treilea val de deportări în masă, din 31 martie- 1 aprilie 1951, a fost o ofensivă spirituală care a vizat organizații religioase considerate un pericol potențial la adresa regimului comunist stalinist.

Nici până în prezent nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit pe seama represiunilor, estimările însă arată că ar fi vorba de câteva sute de mii de persoane care au fost deportate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult