Social

Calendarul Zilei // 116 ani de la adoptarea semnalului internațional de urgență: SOS

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 iulie.

1751: În Franța a fost editat Volumul I al primei Enciclopedii din lume.

1863: A început Bătălia de la Gettysburg, considerată punctul de cotitură al Războiului Civil American în favoarea Uniunii. Faimoasa Bătălie a făcut cele mai multe victime în Războiul Civil American. În fiecare an, în această perioadă, Parcul Național Gettysburg primește zeci de mii de vizitatori cu ocazia comemorării celei mai sângeroase bătălii din istoria Statelor Unite. Și în ciuda faptului că pe tema Războiului Civil și a acestei bătălii s-au scris deja cărți întregi, specialiștii încă dezbat importanța luptei din iulie 1863, în urma căreia forțele Confederației au trebuit să se retragă înapoi în Virginia, potrivit historia.ro. După Proclamația de Emancipare din 1862, republicanii pierduseră 36 de membri din Camera Reprezentanților, precum și pozițiile de guvernator din New York și New Jersey. Înaintea izbucnirii conflictului militar, relațiile dintre Nord și Sud fuseseră tensionate din cauza unor dispute pe seama taxelor. Statele din nord își finanțau dezvoltarea industrială prin taxe impuse de către Congres pentru bunurile importante. Sudul, a cărui economie se baza pe agricultură și care trebuia să cumpere mașini din exterior, avea de plătit sume imense de bani. Nordul se opunea sclaviei, iar această diferență culturală a modelat retorica războiului.

1891: A decedat Mihail Kogălniceanu, prim-ministru al României în perioada 1863-1865.

1903: Începe prima ediție a Turului Franței. Henri Desgrange, directorul ziarului „L’Auto”, aprobase planul de a organiza o cursă ciclistă între principalele orașe ale Franței: Paris, Lyon, Marsilia, Toulouse, Nantes și din nou în capitală. În doar cinci ani, competiția devenise foarte populară. Primul câștigător al Turului Franței a fost Maurice Garin. Doar 21 de participanți dintre cei 60 înscriși au rezistat până în ultima etapă. În anul 1903 nu existau echipe tehnice. Defecțiunile erau remediate de cicliști iar sportivii se opreau să își ajute adversarii. Primul străin care a câștigat „Turul Franței” a fost belgianul Odile Defraye, în 1912 iar ultimul învingător francez a fost Bernard Hinault în 1985. Pentru producătorii de biciclete și echipamente sportive, Turul Franței a fost de la bun început o posibilitate fantastică de a-și face reclamă. Transmisiile directe au început în 1958. Între anii 1914-1918 și 1940-1946, Turul Franței nu s-a disputat.

1908: SOS este adoptat ca semnal internațional de urgență. Acest semnal a fost adoptat pentru prima oară de către Guvernul German în aprilie 1905, și a devenit standardul la nivel mondial în cadrul celei de-a doua Convenții Internaționale Radiotelegrafice, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1908. De la început, semnalul de alarmă SOS a constat într-o succesiune continuă de trei puncte, trei linii, trei puncte, care în codul Morse înseamnă "SOS". Este singurul semnal format din 9 elemente în cod Morse, făcându-l mai ușor de recunoscut, celelalte simboluri folosind cel mult 8 elemente.

1919: Se înființează la Chișinău Camera de Comerț și Industrie.

1921: La Shanghai a fost fondat Partidul Comunist Chinez.

1952: Se înființează Studioul de filme documentare și cronică din Chișinău

1999: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a inaugurat, la Edinburgh, primul parlament scoțian ales în ultimii 300 de ani.

2004: A decedat Marlon Brando, actor american.

2005: În România intră în circulație leul nou.

2013: Croația aderă la Uniunea Europeană, devenind al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

2014: Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare pentru corupție activă și trafic de influență.

2015: Grecia devine prima economie avansată care a intrat în încetare de plăți în raport cu FMI după ce nu a plătit tranșa de 1,5 miliarde de euro pe care o datora Fondului.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult