Calendarul Zilei // 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 iulie.
1698: Inginerul englez Thomas Savery brevetează primul motor cu aburi.
1853: Armata rusă invadează Turcia. Începutul războiului din Crimeea.
1881: Președintele american, James A. Garfield, a fost rănit prin împușcare și a murit în urma rănilor, în 19 septembrie același an.
1900: În Germania, a avut loc primul zbor al unui Zeppelin. Un mic vapor a scos dirijabilul din hangarul plutitor, iar în mijlocul lacului echipajul de patru persoane, inclusiv contele Zeppelin, și-a ocupat locurile în gondolele dirijabilului. Zborul a durat doar 18 minute. Nava a reușit să parcurgă doar 6 kilometri cu 60 km/h înainte de a se prăbuși. După ce aparatul a fost reparat, tehnologia dirijabilului rigid a fost testată cu succes în zborurile ulterioare, doborând recordul de viteză de 6 metri pe secundă, împotriva celor 3 metri pe secundă ai dirijabilului francez France. Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru a atrage investiții semnificative în construcția dirijabilelor. Până în 1906, Zeppelin a reușit să construiască un dirijabil îmbunătățit, care a atras interesul armatei.
2013: Uniunea Astronomică Internațională numește sateliții patru și cinci ai lui Pluto, Kerberos și Styx.
S-au născut:
1926: Octavian Paler, scriitor și publicist român
1954: Ioan Holban, scriitor, critic și filolog român
1990: Margot Robbie, actriță australiană
Au decedat:
La 2 iulie 1504 a murit Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. S-a stins în urma infectării unei răni mai vechi, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna. Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială. Pe plan intern și-a bazat regimul pe o nouă clasă conducătoare formată din oameni proveniți preponderent din mica boierime. Pe plan extern a reușit să ducă o politică realistă, prin impunerea sau susținerea unor conducători favorabili în țările vecine mici – Țara Românească și Hanatul Crimeii – și o politică de alianțe care să nu permită nici uneia din marile țări vecine – Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei să obțină o poziție hegemonică față de Moldova, potrivit site-ului wikipedia.
1566: Nostradamus, astrolog francez
1961: Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel
2021: Ion Ciocanu, scriitor din R. Moldova
La data de 2 iulie este marcată, anual, Ziua internațională a ziaristului sportiv. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare. Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu anii 50-60 ai secolului trecut. Semnificația datei de 2 iulie vizează marcarea înființării AIPS și evidențierea realizărilor, precum și rolul jurnaliștilor sportivi din întreaga lume. Ședința constitutivă a AIPS avut loc la Paris, la 2 iulie 1924, și a reunit 80 de reprezentanți din 18 state, sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport. Cu prilejul primei reuniuni, ziariștii sportivi au elaborat statutul AIPS.