Social

Revista presei: Creșterea economică, mai mică decât cea anticipată

Fondurile pentru Republica Moldova în perioada de preaderare, dar și apelul Bucureștiului pentru susținerea Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina; constatările FMI în privința evoluției economiei - sunt printre principalele teme abordate de presă.

În contextul conflictului din Ucraina, este importantă consolidarea sprijinului internațional pentru Republica Moldova, a declarat președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, citat de Moldova 1 . Acesta a adăugat la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul României că „războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci și pe terenul dezinformării, manipulării și propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul și radicalismul”. Nicolae Ciucă a mai adăugat că autoritățile române au decis să nu permită participarea delegațiilor din Federația Rusă și Belarus la sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, de la București, unde au participat politicieni din peste 50 de țări.

Șefa statului, Maia Sandu a publicat un video în care se face referință la viitorul care ne așteaptă în Uniunea Europeană, dar și riscurile care pot apărea în cazul în care vom alege calea agresiunii sau susținerea războiului precum cel de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. „Am ales calea europeană pentru Moldova, în primul rând, pentru că Uniunea Europeană înseamnă garanția păcii”, a punctat șefa statului.

Inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a devenit un motiv de dispută pentru parlamentari, transmite TV8. În timp ce guvernarea vorbește cu mândrie și e optimistă că într-un timp record Republica Moldova va putea face parte din marea familie europeană, opoziția se arată rezervată, și spune că e puțin probabil, ținând cont că țara ar avea restanțe la o serie de capitole, inclusiv, justiție și corupție.

Într-o emisiune de la TVR Moldova, directorul Departamentului Politici Publice de la Europuls, Francesca Cristea a declarat că Republica Moldova va beneficia în perioada de preaderare de fonduri europene inclusiv pentru administrația publică și reforma judiciară. Potrivit Francescăi Cristea, reforma administrației publice este un punct important pentru instituțiile europene.Pe de altă parte și Republica Moldova trebuie să-și diversifice fondurile și finanțele, a menționat ea

Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru a-și asigura surse de aprovizionarea cu gaze alternative, în urma potențialei suspendări a livrărilor rusești de gaze naturale pe teritoriul ucrainean, a declarat Ministerul Energiei bulgar Vladimir Malinov, transmite Jurnal TV. Malinov a subliniat că Bulgaria va continua să sprijine Republica Moldova și Ucraina în furnizarea de energie la prețuri accesibile și sigure.În opinia sa, Republica Moldova se poate baza pe livrări alternative de la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia și Turcia, pentru care Bulgaria are capacități rezervate.

IPN publică declarația ministrului energiei, Victor Parlicov, care spune că în această săptămână urmează a fi lansată licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW. Ministerul Energiei precizează că, până la lansarea licitației, au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private interesate de domeniu și asociații de business, care și-au prezentat poziția pentru îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației. Astfel, se așteaptă investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în proiectul Planul Național Integrat pentru Energie și Climă.

Creșterea economică a Republicii Moldova a fost mai mică decât s-a anticipat, fiind afectată de efectele războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, potrivit evaluării Fondul Monetar Internațional, scrie libertv.md. Consiliul de directori executivi ai FMI susțin că politica bugetar-fiscală rămâne axată pe protejarea celor mai vulnerabile grupuri de populație și pe sprijinul economiei. Deși se prognozează o creștere economică relativ puternică pe termen mediu, riscurile pe termen scurt rămân mari și ar putea chiar ca situația să se înrăutățească. Republica Moldova a obținut acces imediat la debursarea a circa 175,2 milioane dolari, în total, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui circa 636,5 milioane dolari.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult