Social

Doctorul familiei: creșterea temperaturilor globale și impactul asupra sănătății

Pe măsură ce temperatura de afară crește la nivel global, tot mai simțitoare se fac efectele valurilor de căldură asupra sănătății. Conform euronews.com, numărul deceselor relaționate cu o căldură excesivă a depășit cifra de 61000 de persoane în 2022, iar în acest an au fost deja înregistrate mii de decese cauzate de temperaturile extreme atât pe continentul european cât și în Arabia Saudită.

Camilo Mora, cercetător din cadrul universității din Hawaii, susține că mecanismul principal prin care oamenii scapă de căldura excesivă este prin transpirație. Atunci când temperaturile de afară depășesc temperatura din interiorul organismului, apa de la suprafața pielii nu se mai răcește, respectiv nici restul organismului.

„Practic, mecanismul prin care corpul iese din acea căldură este prin evaporarea transpirației. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, temperatura din aer trebuie să fie mai mică decât temperatura corpului”.

Pentru a pierde din căldură, corpul uman se adaptează și direcționează fluxul de sânge spre piele, stimulând transpirația. În mod normal, sângele ar trebui să se răcească puțin și să revină spre celelalte organe cu o temperatură mai mică.

Când aerul de afară, însă, este mai cald decât corpul uman, sângele nu poate ceda din temperatura sa. Toate aceste procese solicită inima foarte mult. Cordul pompează sângele mai intens, iar tensiunea arterială crește, ceea ce ar putea determina apariția unui infarct.

Pe lângă afectarea inimii, suferă și tractul digestiv sau imunitatea.

Sursele de specialitate punctează că cele mai vulnerabile categorii de persoane în fața temperaturilor ridicate sunt vârstnicii și copiii.

Pielea vârsnicilor nu are cele mai eficiente mecanisme de termoreglare, iar copiii pur și simplu se încălzesc mai rapid la soare. Specialiștii medicali punctează că și consumul de alcool afectează organismul, iar mecanismele din creir prin care se realizează termoreglarea sunt dereglate.

Noi vă recomandăm să evitați expunerea la soare între intervalul de timp 11.00 și 16.00, să vă hidratați suficient și să purtați haine deschise la culoare din materiale naturale care permit ventilarea eficientă a corpului. Purați pălării și ochelari de protecție solară, iar aplicarea cremelor SPF este esențială.

Aveți grijă de sănătate, iar în caz de necesitate, adresați-vă medicului de familie sau sunați la 112 pentru asistență medicală de urgență.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult