Serviciul de securitate din Ucraina susține că a împiedicat o presupusă tentativă de lovitură de stat
Ucraina a dejucat un presupus complot de răsturnare a guvernului care "ar fi făcut jocul Rusiei", au declarat luni oficialii din serviciul de securitate al Kievului (SBU), relatează CNN.
Într-un comunicat, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că presupușii organizatori ai loviturii de stat plănuiau să declanșeze o revoltă la Kiev pe 30 iunie ca o diversiune pentru a prelua controlul asupra parlamentului ucrainean și a înlătura conducerea militară și politică a țării.
Patru suspecți au fost identificați, iar doi au fost reținuți, a declarat SBU. Aceștia riscă până la 10 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.
SBU a declarat că a confiscat arme și muniții, precum și telefoane mobile, computere și alte înregistrări "cu dovezi ale unei acțiuni criminale".
Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, presupusul lider al tentativei de lovitură de stat închiriase o sală cu o capacitate de 2.000 de persoane și recrutase personal militar și gărzi înarmate de la companii private pentru a pentru a proceda la "ocuparea și blocarea" parlamentului, relatează CNN.
"Pentru punerea în aplicare a planului criminal, organizatorul principal a implicat mai mulți complici - reprezentanți ai organizațiilor comunitare din Kiev, Dnipro și alte regiuni", a declarat SBU.
Nu este clar dacă procurorii caută și alți suspecți.
Potrivit anchetei, grupul era condus de un co-fondator al unui ONG cunoscut pentru acțiunile sale anti-ucrainene din 2015. Pentru a aduna oameni, provocatorii urmau să organizeze un presupus miting pașnic în centrul Kievului. Cu toate acestea, ei intenționau să se folosească de majoritatea participanților fără a-și dezvălui adevăratele intenții provocatoare. Organizatorii intenționau să disemineze informații cu privire la izbucnirea unor "tulburări" în Kiev prin intermediul resurselor de informare interne și externe. În acest fel, ei sperau să submineze situația socio-politică din Ucraina, ceea ce ar fi fost în favoarea Rusiei, arată comunicatul SBU.
Complotiștii comunicau prin diverse aplicații de mesagerie, iar dacă se întâlneau, o făceau în grupuri mici de câte trei persoane.