Social

Servicii de catering în grădinițele fără bloc alimentar propriu

Guvernul a aprobat miercuri un proiect care permite grădinițelor să organizeze alimentația copiilor prin sistemul de catering. Această măsură este destinată instituțiilor de educație timpurie care nu dispun de un bloc alimentar propriu sau care întâmpină dificultăți în pregătirea mâncării.

Radio Chișinău
Sursa: Radio Chișinău

„Sunt aprobate norme sanitare moderne și uniforme pentru toate grădinițele din Republica Moldova, asigurând ca fiecare copil să beneficieze exact de aceleași condiții igienice și de sănătate, indiferent dacă locația grădiniței este în zona rurală sau urbană, și indiferent dacă este una publică sau privată”, a menționat ministra sănătății, Ala Nemerenco.

Proiectul stabilește reglementări pentru infrastructura instituțiilor de educație timpurie, adaptându-le nevoilor copiilor cu dizabilități, astfel asigurând incluziunea și egalitatea de șanse pentru toți copiii. De asemenea, prevede dotarea acestor instituții cu sisteme de ventilare mecanică, esențiale pentru menținerea unui microclimat sănătos în interiorul clădirilor.

„Va fi o cerință de dotare a grădinițelor cu sisteme de ventilare mecanică, care să asigure o calitate a aerului pe care îl respiră copiii. Vor fi reglementate și schimbări de infrastructură, astfel încât toate instituțiile să fie adaptate cerințelor copiilor cu dizabilități, asigurând acces egal pentru toți”, a continuat ministra.

Compania de catering care furnizează servicii de alimentație trebuie să aibă autorizații pentru activități de catering și pentru transportul alimentelor, conform legislației în vigoare. Aceste măsuri sunt impuse de proiectul recent propus.

Meniul zilnic va fi elaborat de personalul medical al instituției de educație timpurie, pe baza unui model pentru 10 zile. Acesta va fi coordonat cu bucătarul-șef, managerul grădiniței și un specialist în nutriție, iar apoi aprobat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Meniul zilnic va cuprinde lista preparatelor culinare și porțiile individuale, adaptate fiecărui grup de vârstă.

În anul 2023, în Republica Moldova activau 1479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% în mediul rural și 23,7% în mediul urban.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult