Calendarul Zilei // 90 de ani de la moartea renumitei chimiste Marie Curie
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 4 iulie.
1776: A fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat. 4 iulie, devine zi națională a SUA începând cu anul 1941, în timpul președinției lui Roosevelt. Declarația reprezintă un document important pentru americani, actul prin care aceștia se declară națiune suverană, proclamând independența față de monarhia engleză. Tratatul de la Versailles din 1783, care confirmă în mod oficial independența statului american, reprezintă prima concesie făcută de către britanici față de colonii, concesie ce se va dovedi ulterior fatală pentru statutul acestora de putere la Oceanul Atlantic. Noul stat american se va întemeia pe principiile de „Viață, Libertate și căutare a Fericirii”, enunțate în Declarația de Independență. În următoarele secole, statul american își va consolida puterea pe continentul nord-american, extinzându-se spre Vest, iar cele două războaie mondiale ale secolului XX izbucnite în Europa au deschis calea afirmării SUA ca putere mondială. Astăzi Ziua de 4 iulie este un simbol al realizării democrației și unității în diversitate, potrivit Mayflower History.com. Tot în această zi în 1960, a fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.
1826: Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite, moare în aceeași zi cu John Adams, al 2-lea președinte al Statelor Unite, la cea de-a 15-a aniversare a adoptării Declarației de Independență a Statelor Unite.
1827: Sclavia este abolită în statul New York.
1865: A fost publicată cartea lui Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor.
1914: La Viena au loc funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, la șase zile după asasinarea lor la Sarajevo.
1926: S-a născut în satul Unțești, raionul Ungheni, scriitorul Vasile Vasilache. A terminat școala primară a făcut-o în satul natal. În toamna anului 1937 este admis la Liceul Național din Iași. Odată cu anexarea Basarabiei, întrerupe studiile, întorcându-se în satul natal. În 1940 se înscrie la școala medie din Ungheni, dar o părăsește în scurt timp, predarea fiind în limba rusă. Devine învățător în satul natal, iar peste puțină vreme este repartizat la școala medie din satul Cetireni. Debutează în literatură, conferindu-i-se premiul I la un concursul republican de proză. Din acest moment profesează jurnalistica, îmbinând cu creația literară. Activează în calitate de redactor la revista „Nistru” și ca membru al Colegiului redacțional la Studioul Moldova-Film. La Riga, în 1969, este premiat pentru scenariul documentar *Eu și ceilalți... *A debutat în 1962 cu nuvela Priveghiul mărgineanului. A fost distins cu Ordinul Republicii în 1996. A decedat la 8 iulie 2008.
1928: În Marea Britanie este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.
În 1934 a decedat Marie Curie, fiziciană și chimistă franceză de origine poloneză, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost o savantă născută în Polonia, dar care și-a desfășurat activitatea științifică în Franța. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, ea fiind cea care a introdus termenul de radioactivitate. Marie Curie este dublă laureată a Premiului Nobel, singura care a câștigat marele premiu în două domenii diferite: chimie și fizică. Publicația Time a inclus-o într-un clasament al celor mai influenți savanți ai secolului XX. BBC Magazine a declarat-o pe Marie Curie ca fiind cea mai influentă femeie din istorie.
1960: A fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.
2009: Coroana Statuii Libertății se redeschide pentru public, după opt ani de închidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.