Social

Ambrozia, o amenințare pentru sănătate: Ce măsuri iau autoritățile și cum se pot proteja cetățenii

Continuă procesul de combatere manuală, mecanică și chimică a ambroziei. În timp ce unii oameni spun că ambrozia le provoacă probleme grave de sănătate, au nasul înfundat sau strănută, alții afirmă că planta nu prezintă un pericol pentru ei. Medicii alergologi le recomandă cetățenilor să nu iasă din casă în zilele cu mult soare și vânt, iar când ajung acasă să facă un duș.

Ambrozia este suportată foarte greu de unele persoane și se găsește în toate regiunile țării în cantități mai mici sau mai mari. Potrivit cetățenilor, autoritățile ar trebui să combată mai eficient ambrozia.

„Mâncărimi, ochi, nas înfundat. Suport foarte greu. Le recomand persoanelor care o văd să o cosească”.

„Soția are alergie. Ochii înlăcrimează, nasul se înfundă”.

„Îmi parte foarte rău că văd lanuri întregi. Lumea nu o stârpește, nu ia nicio atitudine. Eu sunt din Cahul și acolo am văzut. Nici cetățenii nu sunt conștienți, nici primăriile nu iau atitudine serioasă”, spun oamenii.

Pentru a se proteja de ambrozie, oamenii nu trebuie să iasă din casă în zilele călduroase cu vânt, să nu usuce hainele afară și să își schimbe hainele de fiecare dată când ies din casă, a precizat pentru Radio Moldova, medicul alergolog Cristina Toma.

„Toți pacienții care au rinită alergică ar avea acuze la congestie nazală, adică nas înfundat cu manifestări de mâncărime în jurul nasului, a ochilor. Poate să fie hiperlacrimația, accese de strănut, în special în orele matinale. Un pacient care are astm bronșic alergic cu sensibilizare la ambrozie, aici deja vor veni accese de sufocare sau accese de tuse, însoțite de o senzație de apăsare în coșul pieptului”, a declarat Cristina Toma, medic alergolog.

Ambrozia a fost smulsă din toate cele șase parcuri și patru grădini publice ale municipiului Chișinău, menționează reprezentanții Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”. Chișinăuienii care depistează această plantă sunt rugați să anunțe autoritățile capitalei, a declarat directorul interimar al Întreprinderii, Tudor Gîrbu.

„Întreprinderea în spațiile sale combate ambrozia și alte plante erbacee care sunt dăunătoare și invazive prin metode mecanice și chimice. Toți locuitorii care au în terenuri private să execute același lucru sau dacă depistează în stradă să ne informeze, ca să asigurăm nimicirea plantei”, a spus Tudor Gîrbu.

Potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de Spații Verzi, întreprinderea execută măsuri pentru combaterea ambroziei doar pe terenurile aflate în gestiune. Pe alte terenuri, instituția poate interveni doar în baza unui contract de prestări servicii.

Citește mai mult