Interviu în exclusivitate cu ambasadorul Viorel Ursu: Dialogul strategic cu SUA, anterior înghețat, a fost relansat și aprofundat
Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite s-a aprofundat și extins după relansarea de acum doi ani, a declarat pentru Radio Moldova ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu. Diplomatul a menționat că un nou guvern la Washington ar putea revizui angajamentele în politica externă. O eventuală administrație republicană ar adopta o politică externă mai pragmatică și, în consecință, Republica Moldova va trebui să-și ajusteze relația cu Statele Unite.
Radio Moldova: Domnule Ambasador, recent guvernele Statelor Unite ale Americii și Republicii Moldova au desfășurat o nouă rundă de discuții în cadrul Dialogului Strategic. Pe ce domenii s-au pus accentele?
Viorel Ursu: Dialogul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care o perioadă de timp era înghețat și acum doi ani s-a relansat, a fost extins și aprofundat. Inițial, avea trei piloni de bază, iar anul trecut s-a adăugat al patrulea domeniu - relațiile interumane. Primul pilon are ca reper instituțiile democratice și lupta cu corupția, justiția. Al doilea pilon se referă la cooperarea în domeniul dezvoltării economice și energiei. Și al treilea pilon se focusează pe domeniul apărării și securității.
Radio Moldova: Statele Unite ale Americii ce programe de sprijin oferă Republicii Moldova pentru fortificarea rezilienței și consolidarea capacităților sale de apărare?
Viorel Ursu: Acesta este unul din pilonii Dialogului Strategic. Astfel, în ultimii doi ani s-a atestat o aprofundare a cooperării în domeniul securității și apărării. Aceasta, în mare parte, este generată de amenințările cărora Republica Moldova le face față în contexul situației din regiune, implicit din cauza războiului din Ucraina. În ultimii doi ani, Republica Moldova a beneficiat de mai mult de 75 de milioane de dolari, asistență în acest domeniu. Aspectele pe care le abordăm, în mare parte, se referă la fortificarea frontierei Republicii Moldova, în special, cu Ucraina, pentru a face față noilor amenințări. Acestea vizează, în primul rând, traficul ilicit de bunuri și persoane, dar și domeniul de securitate, cum ar fi securitatea cibernetică, de exemplu. În acest sens, SUA ajută fortificarea instituțiilor responsabile de securitatea cibernetică, inclusiv prin programe de instruiri la Universitatea Tehnică din Moldova.
Radio Moldova: Situația din Republică Moldova în contextul războiului din Ucraina și amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, cum este percepută la Washington și cum ar putea fi ajutată țara noastră să facă față acestor provocări?
Viorel Ursu: Republica Moldova este văzută în continuare ca o țară vulnerabilă. În afară de războiul activ pe care Federația Rusă îl duce împotriva Ucrainei, sunt atacuri hibride direcționate și împotriva altor țări, în special a celor din Balcani, dar și a Republicii Moldova. În acest domeniu, iarăși, avem o cooperare destul de strânsă în ceea ce privește schimbul de informații menite să prevină anumite atacuri sau să deminueze rezultatele negative pe care ar putea aduce. În special, vorbim despre atacuri cibernetice asupra infrastructurii esențiale a Republicii Moldova, implicit în domeniul energetic, dar și în ceea ce privește integritatea proceselor electorale. În luna octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum. În acest context, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Canada recent au făcut o Declarație, care evidențiază riscurile asupra procesului electoral în Republica Moldova din partea Rusiei. Printre elementele principale care ne-ar ajuta să facem față unor asemenea atacuri sunt și sancțiunile internaționale adoptate de partenerii noștri, inclusiv Statele Unite. Astfel, recent a fost anunțat un nou val de sancțiuni împotriva unor actori din Republica Moldova, dar și din Rusia, care încearcă să intervină în afacerile interne ale țării noastre și să corupă alegătorii.
Radio Moldova: În acest an, atât în Republica Moldova, cât și în SUA, vor avea loc alegeri prezidențiale. Dat fiind faptul că, alegerile, în special cele prezidențiale sunt percepute și ca o modalitate de schimbare a politicii externe, scrutinele din această toamnă cum ar putea influența cooperarea bilaterală?
Viorel Ursu: Sigur, atunci când în urma alegerilor are loc o schimbare, noua guvernare vine cu o nouă viziune, probabil, în politica externă. În Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, aproape în aceeași perioadă cu cele din SUA, unde va fi ales noul președinte și majoritatea membrilor Congresului. Deci, atâta timp cât Republica Moldova nu își va schimba angajamentul față de integrare europeană și va continua acele reforme necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, nu cred că se va schimba atitudinea guvernelor de la Washington față de țara noastră. În Strategia Națională de Securitate a Statelor Unite, unul din obiective este susținerea Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, în Dialogul nostru strategic, noi vorbim în mare parte de susținerea Statelor Unite pentru îndeplinirea acelor angajamente pe care le avem față de Bruxelles. Sigur că, o nouă administrație, un nou guvern de la Washington ar putea să revadă, în special, forma de angajare în politică externă, o administrație republicană care ar veni, eventual, ar avea o politică externă mai pragmatică. Bineînțeles, atunci și Republica Moldova va trebui să-și ajusteze cumva relația cu Statele Unite.
Radio Moldova: În acest an s-au împlinit 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului bilateral între Republica Moldova și Carolina de Nord. Cum apreciați cooperarea în ultimul timp cu acest stat american?
Viorel Ursu: Cu Carolina de Nord avem o relație în ascensiune. La ultima reuniune, care a avut loc la Chișinău în luna martie, când am consemnat aniversarea celor 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului, dar și am prelungit Acordul de cooperare pe următorii cinci ani, am făcut unele totaluri. Pilonul de bază al cooperării este domeniul pe securitate și apărare, în special, între Garda Națională din Carolina de Nord și Armata Națională a Republicii Moldova. Acest parteneriat este unul foarte bine dezvoltat. De altfel, anul acesta parteneriatul nostru cu Carolina de Nord a luat Premiul Anului dintre toate parteneriatele pe care Statele Unite le au cu țări terțe în acest domeniu de cooperare. Avem peste 100 de acțiuni comune prevăzute pentru acest an, inclusiv vizite pentru militarii Republicii Moldova în Statele Unite. Totodată, au loc și schimburi de experiență și instruiri, care sunt prevăzute în al doilea pilon, cel referitor la cooperarea la nivelul umanitar și interuman. Sunt semnate mai multe acorduri între instituții din Carolina de Nord și Republica Moldova, în special, în domeniul academic, programe de cooperare universitară. Printre acestea și cel între Universitățile de medicină din Republica Moldova și Carolina de Nord, în domeniul farmaceutic. Am semnat un Acord între Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea din Carolina de Nord pentru dezvoltarea agriculturii, a tehnologiilor avansate în acest domeniu. La fel, sunt programe de dezvoltare a bibliotecilor din Republica Moldova. Mai sunt și programe umanitare. În luna martie am fost împreună cu o delegație din Carolina de Nord la deschiderea unui centru comunitar din raionul Edineț. În raionul Ștefan Vodă partenerii americani ajută la dezvoltarea turismului, în special, prin crearea agropensiunilor.
Radio Moldova: Anul trecut a fost creată Asociația Moldo-Americană de Logistică și Transport - AMALT. Care sunt obiectivele acestei Asociații?
Viorel Ursu: AMALT este o Asociație creată de moldoveni care au afaceri în Statele Unite, în special, în domeniul transportului și logisticii. Mă bucură faptul că în afară de propriile afaceri pe care le dezvoltă în SUA, acest grup nou creat își propune, de asemenea, să sporească investițiile în Republica Moldova pentru a crea mai multe locuri de muncă. Mulți membri ai Asociației angajează, de exemplu, șoferi în Statele Unite, iar persoanele din oficiu care le oferă servicii acestor șoferi, de fapt, sunt angajați în Republica Moldova. Respectiv, ei creează locuri de muncă bine plătite, atât în Statele Unite, cât și în Republica Moldova.
Radio Moldova: Vă mulțumim
Autor: Anatol Caciuc