Social

Dezbatere // Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă programe de încurajare a angajării în câmpul muncii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă programe de încurajare a angajării în câmpul muncii, iar bugetul pentru acestea a crescut considerabil în ultimii ani. Totodată, autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural, fapt ce determină deschiderea locurilor de muncă în sate și stopează migrația internă. Tendințele atestate în piața muncii din Republica Moldova și conceptul de reformare a acesteia au fost discutate de invitații dezbaterii publice „România- Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii”, organizată de Agenția de presă IPN.

Secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, spune că într-un singur an, ministerul de resort, prin politicile sale de ocupare a forței de muncă, a reușit să reducă de 10 ori numărul de șomeri care beneficiază de ajutor social. Potrivit acesteia, a crescut considerabil bugetul programelor menite să încurajeze angajarea în câmpul muncii.

Foarte mulți angajatori ne spun că au un deficit de forțe de muncă, iar pe de altă parte avem o rată mai mică de ocupare a forței de muncă. Rata este în jur de 47 la sută, iar ce inactivitate este de 55 la sută. Dacă ne referim la piața muncii din ultimii ani observăm că populația inactivă din 2023 a atins un record”, a spus Felicia Bechtoldt.

Coordonator național, Rețeaua Europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a Forței de Muncă EURES -România, Camelia Mihalcea, a declarat că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, mobilitatea lucrătorilor în scop de muncă în țările blocului comunitar a crescut.

România fiind văzută ca o țară exportatoare de forță de muncă a întâmpinat niște probleme care acum se văd cel mai bine. Acum este momentul când România, ca și alte țări din afara UE, se confruntă cu un deficit de forță calificată de muncă, dar și de lucrători sezonieri. Toate țările se confruntă cu aceleași genuri de deficite. E dificil ca Moldova și România să fie într-o concurență corectă, atât timp cât salariile sunt de un anumit nivel în România și de alt nivel în alte state”, a declarat Camelia Mihalcea.

În prezent este greu să corespunzi cerințelor angajatorilor din cauza migrației și a cotei mari a forței de muncă necalificate, spune directoarea Agenției Național pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru. Potrivit ei, peste 60% din personale care sunt înregistrate in baza de date a agenției nu au o profesie. Deficitul de forță de muncă e pronunțat în multe sectoare.

Sunt organizate diverse evenimente pentru a informa pe toți cei care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt persoane care solicită un loc de muncă, dar angajarea are loc doar atunci când acestea corespund calificărilor solicitate de angajator. Se caută persoanele din baza de date a ANOFM și sunt informate că a apărut un loc de muncă și că poate aplica pentru a se angaja”, a afirmat Raisa Dogaru.

Precizăm că, astăzi Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că în Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a reușit să plaseze în câmpul muncii deja peste opt mii de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă. Este o premieră când în doar 6 luni agenția atinge astfel de rezultate. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune să ajungă la 18 000 de persoane plasate în câmpul muncii, prin intermediul ANOFM până la sfârșitul anului.

Citește mai mult