Corespondență//Dreapta extremă și mass-media: este oare libertatea presei amenințată în anumite țări UE?
Mai mult decât probabila majoritate (relativă sau chiar absolută) pe care o va obține extrema dreaptă franceză în a doua rundă a alegerilor generale de duminică stârnește îngrijorări în legătură cu ceea ce a putut să se întâmple în alte țări ale UE, nu doar în Ungaria sau Slovacia, ci și într-o democrație occidentală cum e Belgia, în parte sa flamandă.
Odată cu victoria recentă a extremei drepte în Flandra, una din cele trei entități ale Belgiei, - se pune din ce în ce mai mult chestiunea independenței politice a radioteleviziunii publice de limbă olandeză VRT.
De altfel, vremuri grele se anunță pentru mai multe din televiziunile publice din Europa. Sindicatele slovace și italiene denunță preluarea puterii asupra RTVS și RAI. Aceleași temeri există acum și în Flandra: VRT, concernul public, e pe cale oare să devină vocea guvernului flamand de dreapta?
Conducerea socială și strategică a directorului general Frederik Delaplace și adjuncții săi apropiați au stârnit interogații în diferite ocazii, la fel ca și protecția independenței diferitelor canale publice flamande.
În Slovacia, prezentatorii, cameramanii și tehnicienii televiziunii publice au declarat recent o zi de doliu pentru a protesta împotriva aprobării de către guvernul național populist a unui plan de desființare a RTVS și înlocuirea acestuia cu un alt organ, controlat de guvern. Gestul este destul de disperat pentru că această propunere ar trebui votată în în Parlament, unde partidele guvernamentale sunt majoritare.
„RTVS nu poate fi obiectiv pentru că este în permanent conflict cu guvernul slovac”, a justificat prim-ministrul Fico, provocând reacția îngrijorată a directorului Asociației Radiodifuzorilor Publici Europeni: „Aceasta este o încercare de a transforma o media publică într-un stat. mass-media. Acesta este un pas înapoi periculos pentru democrație și libertatea de exprimare.”
Sigur, cazurile cele mai cunoscute rămân Ungaria și Slovacia. Atât autocratul Viktor Orban, cât și populistul Robert Fico s-au confruntat deja în legătură cu asta cu Comisia de la Bruxelles, dar și cu Parlamentul European.
În Franța, însă, o asemenea evoluție ar fi o noutate îngrijorătoare, pe care apetitul publicitar și ideologic al extremelor, de dreapta si de stângă, nu fac nimic pentru a o potoli.
AUTOR: Dan Alexe