Recean: Negocierile pentru aderarea R. Moldova la UE vor începe cu justiția, economia și capacitatea administrativă
După deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în câteva săptămâni urmează să înceapă exercițiul de screening bilateral, a declarat premierul Dorin Recean la Jurnal TV. Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului, vor începe și negocierile pe primul cluster.
„Lucrurile fundamentale cum ar fi justiția, economia și capacitatea administrativă. Repet, aceste lucruri le facem ca să pute să avem o economie puternică, să avem o justiție corectă, care să servească intereselor cetățeanului și să avem o capacitate administrativă în Guvern care să implementeze toate programele. Noi, ca și România, ca și alte țări care au parcurs aceeași cale, vom beneficia de fonduri de pre-aderare și corespunzător trebuie să avem capacitatea de asimilare și de a investi”, a declarat premierul Dorin Recean.
Întrebat dacă procesul de aderare la blocul comunitar ar putea întâmpina unele impedimente după preluarea Președinției Ungariei, din 1 iunie, premierul s-a arătat sigur că acest lucru nu va avea impact asupra negocierilor.
„Toate țările membre ale UE converg într-un lucru foarte important, că proiectul de extindere a Europei va face o Europă mai unită, mai prosperă și mai sigură. La fel, este important să înțelegem că aceste negocieri noi le facem cu Comisia Europeană, care își are această continuitate, de organizare a procesului de negocieri cu Republica Moldova și acolo avem susținerea care este necesară”, a explicat prim-ministrul Dorin Recean.
Premierul Dorin Recean a mai declarat că, pe măsură ce Republica Moldova avansează în procesul de integrare europeană și în construirea unei vieți prospere pentru cetățeni, atacurile Federației Ruse vor deveni mai intense. Șeful Guvernului a dat asigurări că, cu toate acestea, capacitatea instituțiilor moldovenești de a răspunde acestor provocări crește în mod constant.
„Evident, cu cât mai mult noi avansăm în procesul nostru de a construi Europa acasă, de a construi o viață prosperă aici, la noi acasă, vom fi atacați cu o intensitate mai mare. Dar, în același timp, noi creștem și capacitatea instituțiilor noastre de a face față acestor provocări, de a preîntâmpina, așa cum am preîntâmpinat și în 2022, și în 2023, toate aceste escaladări care să ducă la pierderi sau la lucruri care să afecteze populația Republicii Moldova”, a explicat Recean.
Amintim că startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost dat pe 25 iunie, în cadrul primei conferințe interguvernamentale care s-a desfășurat la Luxemburg.