Economic

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floare soarelui exclusiv în baza licențelor, a fost adoptat de către Parlament, cu votul a 75 de deputați. La propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care va elibera aceste acte permisive, termenul va putea fi extins cu cel mult 12 luni. Măsura vine în contextul situației complicate în care s-au pomenit fermierii moldoveni, care au amenințat cu proteste stradale.

antena3.ro
Sursa: antena3.ro

Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de persoanele juridice sau fizice care desfășoară următoarele activități economice: creșterea animalelor; fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Licența de import va fi eliberată gratuit. Persoanele care au primit licența de import nu vor avea dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate.

Potrivit autorului inițiativei legislative, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca, acest proiect de lege are ca scop prevenirea prejudiciilor grave aduse fermierilor autohtoni de consecințele războiului din Ucraina și a situației în care fermierii nu-și vor putea valorifica produsele sau le vor valorifica la prețuri mai mici decât costurile de producție. De asemenea, autorul susține că există riscul ca o parte importantă a fermierilor nu-și vor putea onora obligațiile contractuale încheiate cu furnizorii, să achite salariile angajaților sau ratele creditelor.

Deputații din opoziție au cerut completarea listei cu restricții și la importul de făină, în condițiile în care, spun ei, majoritatea brutăriilor autohtone folosesc făina de import. Propunerea nu a fost susținută.

„Întreprinderile de morărit nici nu vor avea nevoie de grâu, pentru că țara bufnește de făină de import, reieșind din faptul că se solicită votul în două lecturi, venim cu un amendament ca la articolul 1 aliniat 5, unde sunt produsele care cad sub incidența licențierii, să fie completat cu făină de grâu”, afirmă Radu Mudreac, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

„De ce să nu băgăm licență la carnea de găină sau de porc, la orice produs putem pune licență după logica dumneavoastră, dar contextul regional e despre cereale”, a menționat Alexandru Trubca.

Amintim că licențierea importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată în octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență, până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult