Majorarea vârstei de pensionare în R. Moldova: soluție pentru stabilitatea financiară a sistemului de pensii, dar contestată de sindicate
Sistemul de pensionare din Republica Moldova necesită măsuri imediate de consolidare, a declarat pentru Teleradio-Moldova Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Conform acestuia, majorarea vârstei de pensionare va diminua presiunile asupra sistemului și va contribui la stabilitatea financiară a acestuia. El a subliniat că sistemul actual, bazat pe un singur pilon, este nesustenabil, iar deficitul înregistrat anual este acoperit din bugetul de stat, fapt ce amplifică problemele existente.
„Majorarea vârstei de pensionare este o soluție clasică, adoptată de aproape toate țările. Aceasta va reduce din presiuni pe sistem și va face sistemul de pensionare mai stabil din punct de vedere financiar. Eu înțeleg că avem și problema speranței de viață, care în R. Moldova este mult mai mică față de țările din Europa, din regiune. Aici este problema, dar, din păcate avem un sistem de pensionare care trebuie cumva consolidat prin măsuri imediate. Este o măsură nepopulară, la care a recurs și guvernele precedente – sunt constrângeri obiective”, a spus directorul executiv al Expert-Grup.
În Republica Moldova există două probleme majore legate de sistemul de pensionare, consideră expertul.
„Sistemul de pensionare este bazat pe un singur pilon și este nesustenabil, deoarece în fiecare an se înregistrează deficit care este acoperit din bugetul de stat și acest deficit crește pe fundalul problemelor demografice, emigrării populației cu vârsta aptă de muncă. Și fenomenul economiei informală, care afectează încasările. Pe de altă parte, avem fenomenul îmbătrânirii, numărul pensionarilor crește, și aceasta pune presiuni pe sistem”, a precizat pentru Teleradio-Moldova, Adrian Lupușor.
Precizăm că, începând din 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani, iar pentru bărbați rămâne de 63 de ani. De asemenea, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu cel al bărbaților și va fi de 34 de ani.
În prezent femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. În patru ani, aceasta ar urma să se egaleze cu vârsta de pensionare a bărbaților. Mai exact, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Conform prevederilor legii, pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani, iar de la 1 iulie 2024 constituie 58 de ani.
Parlamentul a votat, în noiembrie 2021, proiectul ce prevede mărirea vârstei de pensionare pentru femei până la 63 de ani. Propunerea a fost susținută de 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, precum și cei ai Partidului Șor, nu au sprijinit inițiativa.
În același timp, sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp. În acest sens, ei au transmis Parlamentului un proiect spre examinare.
„Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a subliniat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a oferit încă o reacție la propunerea CNSM, deși a fost solicitat să comenteze.
Sindicatele și-au exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații, cu o eventuală majorare a vârstei acestora până la 63 de ani. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani. Sindicaliștii au subliniat în repetate rânduri necesitatea sporirii eforturilor pentru a diminua ponderea economiei informale, pentru a crește contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, a majora salariile și a îmbunătăți situația social-economică a cetățenilor.
Datele Biroului Național de Statistică arată că, în Republica Moldova durata medie a vieții pentru bărbații care au atins vârsta de 65 de ani constituie 12 ani, iar pentru femeile de aceeași vârstă - 15,7 ani.
Reforma pensiilor din 2017, prin care a fost ridicat pragul de pensionare și a fost schimbată formula de calculare a pensiei, a contribuit la sustenabilitatea fiscală a sistemului, însă doar o perioadă scurtă de timp. La această concluzie au ajuns experții Băncii Mondiale într-un studiu din 2019.
Experții Băncii Mondiale au anticipat atunci că deficitul sistemului de pensii va crește și mai mult începând cu 2020, când la propunerea Guvernului Chicu pensiile urmau să fie indexate de două ori pe an, pentru o creștere reală a pensiilor, fără o majorare proporțională a veniturilor.