Social

Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul clădirii Președinției vor reduce cu 15% consumul anual de energie electrică

114 panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul Președinției Republicii Moldova. Astfel, instituția va utiliza energia solară pentru a asigura parțial necesarul de energie electrică. În acest sens, consumul anual va fi redus cu 15 la sută. Valoarea totală a proiectului este de aproape 104 mii de dolari, baniii au fost oferiți de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Președința RM
Sursa: Președința RM

În următoarele luni acest proiect urmează să fie extins, iar Președinția va achita cu 45 la sută mai puțin pentru energia electrică, susține șeful cabinetului președintei, Adrian Băluțel. Potrivit acestuia Președinția își propune să reducă costurile administrative.

`Ulterior, acest proiect urmează să fie extins și reducerea costurilor pentru energie electrică la Președinție să crească până la 45 la sută. Este o sumă importantă de bani care va rămâne în bugetul de stat în fiecare an”.

Misiunea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova va ajuta și alte instituții publice să instaleze panouri fotovoltaice, a declarat Directorul Misiunii USAID în Moldova Jeff Bryan. Potrivit acestuia războiul din țara vecină ar putea afecta securitatea noastră energetică.

„Acesta este un exemplu pe care dorim să-l repetăm în cadrul altor instituții din Republica Moldova. Investițiile în securitate energetică din Moldova reprezintă investiții într-un viitor democratic, prosper și sigur pentru oamenii din Moldova”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a încurajat consumatorii casnici și mediul de afaceri să investească în energia regenerabilă și a menționat că țara noastră și-a asumat ca până în 2030 să atingă cota de 30 la sută în acest sector.

„În anul 2023, într-un singur an, consumatorii, inclusiv prin proiecte de genul acesta, au instalat de două ori mai mult panouri fotovoltaice decât în cinci ani. 03:07 MUSCA 03:29, Eu sunt foarte sigur că noi vom atinge către 2030 acea țintă pe care ne-am propus. Probabil am putea avea și mai mult. Sunt sigur că Republica Moldova va deveni exportator”.

Instalarea sistemului fotovoltaic pe acoperișul complexului prezidențial este realizată în cadrul unui proiect mai amplu, cunoscut sub genericul MoldovaConectată prin intermediul căreia, USAID investește peste 300 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea și reziliența energetică a Republicii Moldova.

Citește mai mult