Social

Revista presei: O nouă formă de corupere a alegătorilor. „Sunt înscriși într-un registru, au carduri și devin clienți ai partidului”

Discuțiile privind trilaterala Moldova-România-Ucraina; Identificarea unei noi forme de corupere a alegătorilor, precum și care au fost pedepsele pentru alerte cu bombă din Chișinău - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Ce s-a discutat la trilaterala Moldova-România-Ucraina?

Documentele semnate la Chișinău în cadrul Trilateralei Moldova - România - Ucraina denotă faptul că cele trei state împărtășesc viziuni comune și se pronunță „ferm” pentru un viitor european, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, citat de Moldpres. Documentul se concentrează pe dezvoltarea și consolidarea relațiilor între cele trei țări. Atât în domeniul politic, cât și cel economic al energiei infrastructurii, combaterii dezinformării. Acest document subliniază solidaritatea, angajamentul de neclintit și sprijinul Republicii Moldova și a României față de Ucraina, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Oficialul a reafirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la eforturile de reconstrucție post- conflict ale Ucrainei.

Sursa citată scrie că ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat la Chișinău că Declarația comună semnată de Republica Moldova, România și Ucraina consfințește angajamentul celor trei țări de a acționa solidar în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul reuniunii, a fost semnat un Memorandum de înțelegere pentru combaterea dezinformării, document pe care ministrul Luminița Odobescu l-a descris drept „dovada angajamentului comun de a contracara acest fenomen, printr-o cooperare mai bine structurată”.

Fraudarea alegerilor a început în R. Moldova

Fraudarea alegerilor prin coruperea alegătorilor a început în Republica Moldova de la cutii cu produse alimentare și ajunge într-un punct extrem de periculos, când sume exorbitante sunt cheltuite pentru influențarea opțiunii de vot, este de părere expertul Igor Boțan, scrie IPN. Potrivit expertului, stoparea fenomenului coruperii alegătorilor a devenit o provocare pentru instituțiile statului, iar întrucât acest comportament al actorilor politici n-a fost taxat la timp, el a luat amploare.

A venit a treia etapă, cea a magazinelor sociale, cetățenii sunt înscriși într-un registru, au carduri, devin clienți ai partidului. Vine a patra etapă, cea a investițiilor și proiectelor sociale, în care partidul declară că liderul nu este politician, ci manager, care are acces la resurse internaționale și are interes să facă investiții sociale în Republica Moldova. Vedem că acest fenomen al coruperii alegătorilor are o pantă ascendentă extrem de periculoasă. Știm că aproximativ 10% din cetățeni acceptă această filosofie: „(politicianul – n.r.) fură, dar ne dă și nouă. Este o chestiune extrem de periculoasă pentru societate”, a explicat expertul.

Pedepsele pentru alerte cu bombă

Starea de ebrietate, glumele sau răzbunarea. Sunt câteva dintre motivele invocate în instanță de persoanele care au alertat fals autoritățile despre existența obiectelor explozive la sediile instanțelor, pe stradă sau în incinta blocurilor locative. Agora titrează că magistrații au stabilit pedepse cu muncă neremunerată în folosul comunității, fie pedeapsă cu închisoarea, sancțiunile variind de la caz la caz.

EURO 2024, amenzi de peste un milion de euro

Aruncarea cu obiecte în teren la EURO 2024, inclusiv a paharelor de plastic de bere, a fost sancționată de Uniunea europeană de fotbal (UEFA) cu amenzi grele pentru federațiile implicate, scrie TV8. În faza grupelor, UEFA a impus amenzi în valoare totală de 1,2 milioane de euro, dintre care 719.375 de euro pentru aruncarea de obiecte pe teren.

Sursa citată scrie că, un amănunt observat a fost faptul că Anglia nu au fost sancționată atunci când fanii au aruncat pahare spre propriii jucători după remiza (0-0) cu Slovenia.

Ungaria, Elveția, Croația și Serbia au fost penalizate în toate cele trei partide de grupe, iar federația sârbă a primit amenzi în valoare totală de 133.125 de euro doar pentru această infracțiune.

Alte infracțiuni care au adus amenzi includ aprinderea artificiilor, tulburări ale mulțimii, transmiterea unor mesaje nepotrivite pentru un eveniment sportiv, pătrunderea pe câmpul de joc, comportamentul necorespunzător al echipei și utilizarea unui indicator cu laser.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult