Fonduri europene pentru Republica Moldova: Pregătiri și provocări până în 2028
Republica Moldova va putea beneficia de fonduri de preaderare începând din 2028. Acestea ar urma să fie direcționate pentru proiecte de infrastructură, inclusiv construcții de clădiri, drumuri, apeducte și rețele de canalizare. Ce va determina succesul în accesarea și utilizarea eficientă a fondurilor europene, dar și ce urmează de acum încolo, aflați în continuare.
Începând cu anul 2028, Republica Moldova va putea beneficia de fonduri de preaderare. Acestea ar urma să fie direcționate în mare parte către infrastructură, inclusiv construcții de clădiri, drumuri și canalizări. Mai mult, autoritățile publice trebuie să fie pregătite pentru a gestiona aceste resurse suplimentare, a declarat expertul în politici economice și infrastructură Oleg Tofilat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova.
„Nu e timp de așteptare, trebuie să ne mișcăm cu determinare spre a fi capabili de a gestiona fonduri mai mari. Fondurile de preaderare, în mare măsură, vor fi direcționate spre proiecte de infrastructură, adică construcții de clădiri, drumuri, rețele de canalizare, rețele electrice. Noi trebuie să ne învățăm să implementăm mai repede ceea ce implementăm acum, să ne pregătim de o perioadă când va fi acces la bani mult mai mulți. Vom avea posibilitatea să implementăm mai mult, dar pentru asta ne trebuie și resurse umane, și capacități administrative, și, în genere, trebuie să fim gata de o sarcină mai mare pe autoritățile publice. Asta nu se face peste noapte, deci nu poți peste noapte să pui o autoritate care gestionează două proiecte să fie capabilă să gestioneze 20. Dar asta înseamnă că trebuie să ne pregătim și să pregătim modele identitare cam pentru toate sectoarele cheie”.
În contextul unui termen de trei ani, pentru proiecte complexe, autoritățile trebuie să stabilească priorități clare. Însă fără pregătirea necesară pentru lansarea acestora, țara riscă să nu beneficieze de fundurile nerambursabile, avertizează expertul Oleg Tofilat.
„Noi putem să ne ocupăm de conceperea unor liste prioritare de proiecte și de documentația de proiect pentru listele acestea prioritare, trei ani jumate nu este un termin atât de mare. Dacă noi nu vom avea pregătirea de lansare a acestor proiecte, în 2028 noi nu vom avea ce folosi din fondurile nerambursabile. Deci, acum este o perioadă extrem de responsabilă în pregătirea planurilor: ce să cerem din fondurile de preaderare și cum să le folosim cât mai eficient. Așa că timp nu este cam deloc”.
Pentru a pregăti și forma managerii din instituțiile publice, lunar sunt organizate sesiuni și vizite de studii în mai multe state europene, acestea fiind esențiale pentru a gestiona eficient fondurile de preaderare, a declarat directorul de program al Institutului de dezvoltare și expertize a proiectelor, Iurie Calestru.
„Noi din ianuarie 2022 lunar organizăm formări pentru managerii și echipele manageriale a instituțiilor publice din Republica Moldova în vederea dobândirii competenților în diferite arii în domeniul managementului de proiect. Aceste formări sunt combinate, totodată, și cu vizite de studiu. Deja au avut loc 13 vizite de studiu și am încercat să arătăm ce a fost făcut grație aderării la Unii Europeană, ce proiecte s-au realizat și ce proiecte ar putea să replice Republica Moldova, respectiv, grație acestor fonduri europene, și care ar fi pașii de parcurs”.
Fondurile de preaderare au avut un impact semnificativ și asupra României. Acestea au contribuit la transformarea administrației și armonizarea legislației cu normele Uniunii Europene, a declarat fostul coordonator național al asistenței nerambursabile de la București Răzvan Cotovelea.
„Fondurile acestea de preaderare au ajutat și ulterior fondurile structurale, după aderarea României la Uniunea Europeană, enorm. În primul rând, la schimbarea administrației și a legislației. La 2007 aveam o administrație extraordinar de performantă, oameni pregătiți, multe programe de formare profesionale extrem de dure, de bine organizate. Aveam o legislație perfect armonizată cu Uniunea Europeană și o claritate în ceea ce înseamnă funcțiile și atribuțiile autorităților centrale și locale. Deci, a fost enorm acest efort și am primit peste 6 miliarde de euro, România fiind de 6 ori mai mare decât Republica Moldova, este adevărat, pentru tot acest efort în perioada de preaderare”.
Republica Moldova va putea accesa fonduri de preaderare începând cu 1 ianuarie 2028, iar până atunci țara noastră poate beneficia în continuare de fonduri de vecinătate.