Social

Un pas spre integrarea europeană. Tot mai multe localități din R. Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România ca să realizeze diverse proiecte de infrastructură la nivel local și să preia lecțiile României în procesele de aderare europeană.

Satul Gangura din raionul Ialoveni a încheiat până acum patru acorduri de cooperare cu România, iar asta adus la îmbunătățirea infrastructurii și organizare de evenimente culturale. De asemenea, anul trecut au fost deschise grupe de creșă pe care localitatea nu ar fi fost în stare să le deschidă singură, a declarat vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova și primarul satului Gangura, Marcell Bobeica.

„Ceea ce n-au reușit guvernele, au reușit primăriile în Republica Moldova. Acest parteneriat este un bun exemplu și pentru guvernul țării, fiindcă chiar datorită înfrățirilor sau acorduri de colaborare au fost realizate,: îmbunătățiri de infrastructură, dar și schimburi de experiență, vizite comune, evenimente culturale, evenimente istorice. Avem multe exemple când copiii din Republica Moldova pleacă în România în tabere. Suntem învățați prin aceste înfrățiri să nu repetăm greșelile care le-au făcut primăriile din România în procesul aderării la Uniunea Europeană*”, a spus edilul.

În satul Scoreni s-au făcut progrese semnificative datorită acestor parteneriate, afirmat primarul satului Scoreni din raionul Strășeni, Svetlana Tabacari.

Până nu demult nu aveam denumire de străzi în localitate și atunci când cei din comuna Liești au venit cu aceste plăcuțe ei le-au adus, ei le-au confecționat și le-au transportat aici la noi. Practic, fiecare cetățean a fost atins de acest gest frumos, că la poarta lui a fost instalată această inscripție cu denumirea stradală”.

Ialoveni este campion la numărul de acorduri de cooperare având 20 de localități înfrățite. Mai mult, localitatea intenționează să încheie încă două la număr până la finele lunii august, a precizat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Noi am început-o cu proiectele economice. Deci, am început de la sănătate, am început de la probleme sociale, am continuat cu probleme din infrastructură, din cultură, din educație La capitolul infrastructură avem câteva trotuare care sunt construite cu susținerea în municipiul Pașcani, donații de carte la biblioteci”.

Legislația din România oferă posibilități de finanțare pentru localitățile din Republica Moldova. Deși nu există încă o acoperire de 90% de înfrățiri între localități, totuși sunt progrese evidente în această direcție, a subliniat președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici.

Înfrățirile au mers destul de bine și în legislația din România avem prevederea în bugete locale ale comunelor, orașul, municipiilor și județelor, să se poată susține anumite finanțări la colectivități locale din Republica Moldova. Nu pot să zic că avem o proporție de 80-90% de înfrățiri, nu, dar încet lucrurile merg spre foarte bine”.

Momentan, peste 500 de acorduri de cooperare au fost semnate între primăriile din Republica Moldova și România.

Citește mai mult