Social

Recensământul populației s-a încheiat. Primele concluzii și care sunt pașii următori

Recensământul populației din Republica Moldova s-a încheiat cu succes, acoperind întreg teritoriul țării, cu excepția localităților de pe partea stângă a Nistrului. Datele preliminare ale recensământului vor fi diseminate în termen de șase luni de la încheierea colectării datelor, estimativ la 7 ianuarie 2025, a declarat la Radio Moldova șefa adjunctă a Biroului Național de Statistică, Aurelia Spataru. Cu toate acestea, mai spune ea, echipa de recensământ intenționează să publice aceste rezultate preliminare încă din decembrie.

Potrivit Aureliei Spătaru, activitatea de recensământ continuă prin ancheta post-recenzare, desfășurată între 15 iulie și 11 august. Aceasta este o anchetă bazată pe eșantion, menită să verifice calitatea datelor colectate. Autoritățile speră că aceste date vor suplini lipsa de informații actualizate privind structura demografică, etnică și culturală a populației, ultimele date fiind disponibile din 2014.

„Sperăm că vor fi utilizate la maximum atât de elaboratorii de politici cât și de mediul academic, de cercetători, de sociatatea civilă, organizațiile internaționale, partenerii externi.

Pe parcursul procesului, susține șefa adjunctă a BNS, principalele dificultăți au fost legate de acoperirea integrală a teritoriului și comunicarea cu diverse grupuri de populație.

„Dificultățile au constat în mare parte în acoperirea integrală a teritoriului, dar cred că acest lucru ne-a reușit și comunicarea cu diferite grupuri de populație, care a fost pe alocuri mai dificilă, reieșind din contingentul cu care a trebuit să comunicăm, pe care a trebuit să îl convingem în repetate rânduri să participe la recensământ, despre importanța participării la recensământ și importanța datelor recensământului într-un stat. În municipiul Chișinău am avut o provocare în ceea ce privește schimbarea personalului de recensământ, dat fiind anume dificultatea de a comunica cu populația, care nu ne-a permis să menținem același personal de la început până la urmă și a trebuit pe parcurs să schimbăm anumiți oameni care nu au rezistat presiunii psihologice”.

De asemenea, au fost înregistrate refuzuri de participare la recensământ. Acestea au fost gestionate conform procedurii legislative, care prevede minimum cinci vizite la gospodărie pentru a convinge locuitorii să participe. Persoanele care au refuzat au primit scrisori de avertizare, iar majoritatea s-au răzgândit și au acceptat să participe. Cei care nu au cooperat au fost sancționați cu procese-verbale și amenzi. Unii le-au achitat, alții urmează să o facă, a subliniat Aurelia Spătaru.

Amintim că ieri, 7 iulie, după trei luni de desfășurare s-a încheiat recensământul populației și locuințelor. Acest exercițiu statistic, se realizează o dată la 10 ani și furnizează o imagine cuprinzătoare a demografiei naționale. Ultimul recensământ a avut loc în 2014 și a durat două săptămâni.

Datele despre populație și locuințe au fost colectate de peste 4000 de recenzori, care au utilizat pentru prima dată tablete electronice pentru completarea chestionarelor.

Conform rezultatelor preliminare ale BNS au fost recenzate două milioane 440 de mii de persoane și peste un milion 650 de mii de locuințe.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult