Aderare UE

Medicamente mai accesibile și mai ieftine. R. Moldova va procura produse medicale în comun cu Uniunea Europeană

Republica Moldova devine participantă la Acordul de achiziție publică comună al Uniunii Europene pentru contramăsurile medicale. Documentul de asociere a fost semnat marți, 9 iulie, la Chișinău de comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides și ministra Sănătății Ala Nemerenco.

„Astăzi am semnat acest memorandum foarte important care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale Uniunii Europene, care vor permite să avem un acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și, de asemenea, să coborâm costurile de procurare deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm noi”, a declarat Ala Nemerenco într-o conferință de presă.

În opinia ministrei Sănătății, semnarea acestui document reprezintă un pas important care demonstrează că Republica Moldova este deja o mică parte a Uniunii Europene.

„În calitate de semnatară a acestui Acord, Republica Moldova, sistemul său de sănătate și cetățenii săi vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți la orice fel de crize legate de sănătate. Semnarea acestui Acord, va permite țărilor participante, inclusiv Republicii Moldova, de a avea un acces mai rapid, mai echitabil și adesea chiar mai ieftin la medicamente și la produsele medicale”, specificat comisara Stella Kyriakides.

Creat în 2014, mecanismul de achiziție publică comună al UE permite țărilor participante să achiziționeze împreună contramăsuri medicale, asigurând în același timp acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății. În prezent, la acest mecanism participă 37 de țări.

Menționăm, comisara europeană pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, efectuează o vizită oficială la Chișinău, în perioada 8-9 iulie. Aceasta a avut întrevederi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, și cu premierul Dorin Recean.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult