Externe

Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendată

Uniunea Europeană a suspendat procesul de aderare a Georgiei, susține ambasadorul UE la Tbilisi, Pavel Gerchinsky. Totodată, oficialul a anunțat și despre decizia UE de a îngheța 30 de milioane de euro destinate sectorului apărării Georgiei. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței internaționale de două zile „Extinderea UE - necesitate geopolitică și pași ulteriori pentru țările candidate la UE”, care are loc la Tbilisi, transmite ekhokavkaza.com.

„Și acesta este doar primul pas, vor mai fi și altele. Asistența noastră directă pentru guvernul georgian va fi redusă și vom încerca să transferăm această asistență directă către societatea civilă și mass-media. Acest lucru a fost anunțat după reuniunea miniștrilor de externe din Luxemburg”, a declarat Gerchinsky.

Ambasadorul a menționat, de asemenea, că nu este încă clar dacă procesul de extindere a UE va afecta Georgia:

„Extinderea este una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și sper sincer că, în următorii 5 ani de conducere nou aleasă, va exista un mare val de extindere suplimentară a UE. În cazul Georgiei, este încă neclar dacă va face parte din următorul mare val de extindere a UE. Sper sincer că acesta va fi cazul, iar după alegerile din octombrie ne vom relua activitatea și ne vom putea asigura că Georgia va deveni parte a extinderii viitoare a UE", a menționat ambasadorul.

În prezent, aderarea Georgiei la UE este suspendată, subliniază Gerchinsky.

„Acest lucru a fost declarat foarte clar de liderii UE după summitul Consiliului European. Nu-mi pot imagina că în acest an Georgia va avansa, va face pași, deoarece liderii UE au decis să înghețe procesul de aderare. Acum ei așteaptă cu răbdare mai multă claritate din partea guvernului georgian”, spune diplomatul.

Amintim că Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023. UE și Georgia cooperează pentru a-și consolida relațiile politice și economice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului estic, dar poziția pro rusă a Guvernului și Parlamentului, prin adoptarea legislației „agenților străini” inspiratăde la Moscova, a îndepărtat țara de obiectivul de integrare în UE.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult