Social

Numărul secțiilor de votare din străinătate va fi majorat la alegerile din toamnă. Câți alegători s-au înregistrat în prealabil

La apropiatele scrutine electorale vor fi deschise în străinătate mai maulte secții de votare, în special în regiunile unde s-a înregistrat o prezență ridicată la precedentele alegeri. Locațiile și numărul secțiilor de votare urmează să fie stabilite cu 35 de zile înainte de scrutine, conform Codului Electoral. Decizia va fi luată în baza a trei criterii: numărul votanților care au participat la scrutinele anterioare, cel al alegătorilor înregistrați de Ministerul de Externe și în baza înregistrării prealabile, a precizat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Până acum, 1500 de alegători din diaspora s-au întregistrat prealabil în aplicația online a CEC. Cele mai multe înregistrări provin din România, Germania, Italia, Franța. Totodată, 200 de persoane s-au înscris pentru a putea vota prin corespondență, o măsură obligatorie pentru cei care optează pentru acest tip de vot.

„Mi-aș dori să fie mai multe, pentru că efortul este același, indiferent de numărul de solicitări”, a precizat Caraman.

În anumite circumstanțe obiective, precum refuzul țărilor gazdă de a permite deschiderea mai multor secții, alegerile pot fi organizate pe durata a două zile, a menționat președinta CEC.

„Alegerile pot fi organizate sâmbătă și duminică pentru ca să asigurăm alegătorilor posibilitatea de a veni la secția de votare. Sau sunt alte situații care pot fi prevăzute de Codul Electoral, care impun măsuri de siguranță, de securitate pentru alegători să facem acest exercițiu două zile”.

Deși nu toți alegătorii sunt plasați în condiții absolut egale, autoritățile depun eforturi pentru a facilita dreptul de vot al cât mai multor cetățeni, atât din țară, cât și din diaspora. Este esențial ca orice măsură adoptată să fie bine argumentată și aplicată uniform pentru a evita discriminarea și pentru a asigura securitatea materialelor electorale, a menționat, la rândul său, Mihaela Duca-Anghelici, șefa echipei de analiză a Asociației „Promo-LEX”.

„Cu siguranță ne-am dori să vedem mai mulți cetățeni înregistrați pentru că așa cum aceasta influențează asupra modului sau geografiei de distribuire a secțiilor de votare, trebuie să fie destul de clar unde sunt cetățenii care intenționează să vină la 20 octombrie în secțiile de votare și unde este de completat secțiile de votare. Ar fi recomandabil ca tot procesul de constituire și organizare a secțiilor de votare peste hotare împreună cu avizul ministerului de Externe să fie unul transparent, dacă este posibil să fie supus consultărilor publice, să fie auzite și partidele politice”.

Secții de votare vor fi deschise și în Federația Rusă, pe lângă ambasada Republicii Moldova și în alte locații, conform circumstanțelor, a precizat Angelica Caraman.

„Trebuie să combatem în primul rând acel fals că dacă nu este implementat votul prin corespondență în Federația Rusă nu înseamnă că cetățenii noștri nu vor vota acolo. În Federația Rusă urmează să deschidem secții de votare în primul rând pe lângă ambasada Republicii Moldova, dar și în alte locații, dar deja numărul exact ziceam că trebuie să respectăm aceste circumstanțe despre care vorbeam. Cert este că vor fi deschise secții de votare în aceste țări, dacă situația ne permite. Dacă va trebui să întreprindem alte măsuri acțiuni care să vină să asigure securitatea cetățenilor vom proceda ca atare”.

Votarea în afara țării a fost simplificată. Cetățenii moldoveni vor putea vota la alegerile din toamnă fie cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu, fie cu pașaportul. O noutate este că nu se va mai aplica ștampila de control pe documentele de identitate, deoarece sistemul va asigura evidența participanților și prevenirea votului multiplu.

În registrul alegătorilor, avem în prezent 2.739.000 de votanți. Aceasta este o bază de date cu toți cetățenii Republicii Moldova care au cel puțin 18 ani și nu au fost lipsiți de dreptul de vot de către instanță.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult