Economic

Din 11 iulie, fermierii pot depune cereri pentru plăți directe în sectorul zootehnic

Începând cu 11 iulie, fermierii pot depune cererile de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în anul 2023, crescătorii de vaci mulgătoare au obținut de la bovine cu 13 tone mai mult lapte decât în anul 2022.

agrointel.ro
Sursa: agrointel.ro

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va subvenționa per cap de animal crescătorii de bovine, ovine, caprine și cabaline, a declarat în timpul unei conferințe de presă secretarul de stat, Iurie Scripnic. Potrivit acestuia, vor avea loc și plăți directe per kilogram de lapte.

„Cererile de solicitare a plăților directe pentru măsurile per cap de animal se depun în perioada 11 iulie-13 septembrie. Cererile de solicitare a plăților directe pentru măsura per kilogram lapte de ovine, caprine se depun în perioada 11 iulie-23 august”, a spus Iurie Scripnic.

Directoarea adjunctă la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, susține că, în acest an, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va face pentru prima dată plăți directe per kilogram de lapte produs de ovine și caprine.

„Pentru kilogramul de produs sunt acceptate spre depunerea dosarelor și achitarea plăților pentru laptele de bovină, ovină și caprină. Este important să fie menținute aceleași criterii de eligibilitate, la care se mai adaugă și demonstrarea obținerii producției și livrarea fie către un procesator sau procesarea în entitate. Facturile trebuie să fie identificate în kilogram lapte, în caz contrar ele vor fi declarate nule. Și crescătorii de ovine și caprine să aibă aceste documente în normă”, afirmă Diana Coșalîc.

Agenții economici și crescătorii de animale care doresc să acceseze aceste subvenții urmează să depună dosarele la oficiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Amintim că, sectorul zootehnic din Republica Moldova asigură doar jumătate din necesarul de lapte. În prezent, în fermele specializate din țara noastră se întrețin 14 mii de vaci mulgătoare. Anterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că obiectivul este ca până în 2025 să se ajungă la 20 de mii de vaci de înaltă productivitate, care să producă în medie câte 8-9 mii de kilograme de lapte anual.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult