Social

Căldura o ia razna. A fost emis Cod portocaliu de temperaturi caniculare în centrul și sudul țării

Vremea continuă să se încălzească, iar luna iulie își adeverește pe deplin titlul de luna lui cuptor. Meteorologii au emis o nouă avertizare meteo pentru intervalul de 10-16 iulie.

În perioada menționată vor fi valabile două coduri: codul portocaliu pentru centrul și sudul țării și codul galben - pentru restul teritoriului.

Astfel, timp de o săptămână, locuitorii din centrul și sudul țării vor trebui să suporte temperaturi de foc, situate între 36 și 39 de grade la umbră. În nordul țării, maximele se vor situa între 33 și 35 de grade Celsius.

Menționăm că persoanele în vârstă, cei cu boli cronice cardiace și respiratorii și femeile însărcinate sunt cele mai expuși riscului în perioada caniculară.

Cetățenii sunt rugați să evite deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui în special în orele amiezii. Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise.

De asemenea, se recomandă consumul cât mai multor lichide, de la 2-4 litri pe zi.

Totodată eforturile fizice, antrenamente intense, precum și alte activități în exterior, care necesită un consum mare de energie trebuie să fie reduse.

Mai mult, părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați, mai ales în vehicule și încăperi neaerisite și supraîncălzite, chiar și pentru perioade scurte de timp.

Amintim că IGSU a instalat corturi de reabilitare în perioada caniculară, unde oamenii pot bea apă și se pot proteja de căldură și razele solare. Corturile activează în zilele de lucru, în intervalul orelor 09:00 – 18:00.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult