Social

Bilanțul desfășurării recensământului populației: recenzori înjurați și bătuți de către cetățeni

În perioada desfășurării recensământului, polițiștii au intervenit în 53 de cazuri, în urma apelurilor la 112. În 41 de cazuri solicitările au fost făcute de recenzori, 3 – de supervizori, iar 9 – de cetățeni. Precizările au fost făcute de către șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Vitalie Timotin.

Potrivit acestuia, în cadrul intervențiilor poliției, în 27 de cazuri au fost constatate încălcări ale legislației de către cetățeni. Respectiv, pe 25 de cazuri au fost înregistrate deja procese verbale, iar celelalte două se află în curs de examinare.

Cele mai frecvente încălcări comise de cetățeni în raport cu recenzorii au fost cazurile de huliganism, constatate în 17 procese verbale. În același timp, șase recenzori au fost înjurați, unul a fost bătut, iar unui i-au fost distruse bunurile pe care le avea asupra sa.

Precizăm că recensământul populației și locuințelor 2024 s-a desfășurat în perioada 8 aprilie – 7 iulie.

Acest exercițiu statistic, se realizează o dată la 10 ani și furnizează o imagine cuprinzătoare a demografiei naționale. Ultimul recensământ a avut loc în 2014 și a durat două săptămâni.

Datele despre populație și locuințe au fost colectate de peste 4000 de recenzori, care au utilizat pentru prima dată tablete electronice pentru completarea chestionarelor.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, au fost recenzate două milioane 440 de mii de persoane și peste un milion 650 de mii de locuințe.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult