Președinta Georgiei, despre înghețarea ajutorului UE și anularea exercițiilor comune cu SUA: Este un răspuns la politica ostilă a autorităților
Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a calificat decizia SUA de a anula exercițiile militare "„Partener demn” în Georgia și decizia ulterioară a UE de a îngheța sprijinul financiar de 30 de milioane de euro destinat forțelor de apărare georgiene drept un răspuns la retorica și acțiunile antieuropene și antioccidentale ale autorităților georgiene, scrie BBC.
Potrivit acesteia, este, de asemenea, un răspuns la ignorarea de către autoritățile georgiene a avertismentelor partenerilor occidentali împotriva adoptării „legii ruse” - așa-numita lege privind agenții străini.
„În timp ce acesta este un răspuns la politica nerezonabilă și ostilă a partidului de guvernământ față de ei (UE și SUA), este, de asemenea, un avertisment pentru public: partenerii noștri ne spun: „alegerea este a voastră” între o Georgie cu un viitor european și sigur sau o Georgie izolată care a trecut pe orbita Rusiei”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.
Uniunea Europeană a înghețat un ajutor financiar de 30 de milioane de euro pentru Georgia din Fondul european pentru pace, a declarat marți ambasadorul UE în Georgia, Pavel Gerchinsky. El a avertizat că sunt luate în considerare alte măsuri în cazul deteriorării în continuare a situației.
În prezent, potrivit ambasadorului, procesul de aderare a Georgiei la UE este suspendat. Această decizie a fost luată în timpul ultimei reuniuni a Consiliului European din 27 iunie.
Săptămâna trecută, Pentagonul a declarat că, în cadrul unei revizuiri a cooperării bilaterale cu Tbilisi, exercițiul Noble Partner planificat pentru Georgia a fost amânat pe termen nedeterminat.
Georgia a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE în decembrie anul trecut. Câteva luni mai târziu, în luna mai a acestui an, în ciuda apelurilor și avertismentelor repetate de la Washington și Bruxelles și a protestelor fără precedent din Georgia însăși, parlamentul a trecut peste un veto prezidențial și a adoptat o „lege privind agenții străini”.