Externe

Premierul Indiei i-a spus lui Putin că moartea copiilor nevinovați este foarte dureroasă

Premierul indian Narendra Modi, aflat la Moscova, i-a spus marți liderului rus Vladimir Putin că moartea copiilor nevinovați este dureroasă și terifiantă. Comentariul vine la o zi după un atac letal asupra unui spital pentru copii din Kiev, pentru care Ucraina dă vina pe Rusia, relatează Reuters.

Observația punctuală a liderului indian, aflat în vizită oficială, este o mustrare implicită la adresa lui Putin, care, cu câteva momente mai devreme, îl întâmpinase la Kremlin pe oaspetele său cu o declarație plină de căldură despre importanța legăturilor strategice dintre cele două țări.

"Fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate este îndurerată atunci când există pierderi de vieți", a declarat premierul indian Narendra Modi. "Dar atunci când copii nevinovați sunt uciși, inima sângerează și această durere este foarte terifiantă", i-a spus Modi gazdei sale de la Kremlin.

Nu este prima dată când Modi pare să critice Rusia cu privire la acțiunile sale din Ucraina. În septembrie 2022, el i-a spus lui Putin că "era de astăzi nu este o eră a războiului", iar Putin a declarat la acel moment că înțelege preocupările lui Modi.

Cu toate acestea, India nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a profitat de ocazie pentru a cumpăra cantități record de petrol rusesc la preț redus, după ce sancțiunile au decimat comerțul Moscovei cu Occidentul.

Momentul incidentului din spitalul ucrainean a fost stânjenitor pentru Modi, care și-a început luni vizita de două zile în Rusia. În timp ce Modi împărtășea pe X o fotografie în care îl îmbrățișa pe Putin, care l-a primit mai întâi într-o întâlnire informală la reședința sa de la Novo-Ogariovo, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este o "dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să vadă liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi".

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că a transmis Indiei îngrijorarea Washingtonului cu privire la relația sa cu Rusia. Separat, președintele Joe Biden a numit ultimele atacuri asupra Ucrainei "o reamintire oribilă a brutalității Rusiei".

Rusia a declarat că a lovit ținte militare, iar Kremlinul a repetat insistent că Rusia nu vizează civili.

Ucraina afirmă că a recuperat fragmente ale unei rachete de croazieră rusești Kh-101 la spitalul de copii, care a fost lovit luni în timpul unui val de atacuri rusești ce au ucis cel puțin 41 de ucraineni în întreaga țară.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult