Social

Valeriu Sainsus: Recensământul este important pentru a înțelege care servicii favorizează omul

Recensământul populației și locuințelor trebuie să fie corect, mai ales în contextul integrării europene. Despre acest aspect a vorbit la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, expertul în demografie Valeriu Sainsus. Potrivit lui, cuprinderea recensământului din acest an a fost mai amplă comparativ cu cea din 2014.

„În contextul primelor date trebuie să afirmăm că, de fapt, s-a dus o evidență racordată la datele oficiale ale stării statistice. În felul acesta, prin două măsurări de populație stabilim de fapt că erorile și diferențele în contextul prognozelor populației s-au adeverit”, a declarat Valeriu Sainsus.

Solicitat să comenteze relevanța și utilitatea acestor date, expertul a precizat:

„Probabil că în contextul Recensământului fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că statul urmărește care este nivelul de dezvoltare a țării și a fiecărui om în parte, să comparăm care a fost nivelul în 2014. Chiar dacă întrebările au fost puțin deranjante pentru cetățean, pentru noi e important să vedem serviciile care favorizează omul în aspectul evoluției timpului”, a adăugat expertul.

Potrivit lui, termenul de trei luni pentru un exercițiu statistic de asemenea amploare este justificat.

Am câteva argumente. Să nu uităm că Recensământul 2024 a fost criticat dur prin delapidările care au fost făcute. În contextul integrării europene avem nevoie de date mult mai profunde. Chiar dacă au venit cu critici europenii, acestea au fost constructive”, a mai spus Valeriu Sainsus.

Potrivit datelor preliminare, peste patru mii de persoane au refuzat să fie recenzate și urmează să primească amenzi. În același timp, Poliția a întocmit 27 de procese verbale pentru agresarea recenzorilor.

Amintim că pe 7 iulie, după trei luni de desfășurare, s-a încheiat recensământul populației și locuințelor. Datele preliminare ale recensământului vor fi diseminate în termen de șase luni de la încheierea colectării datelor, estimativ la 7 ianuarie 2025, a declarat la Radio Moldova șefa adjunctă a Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru. Cu toate acestea, mai spune ea, echipa de recensământ intenționează să publice aceste rezultate preliminare în decembrie.

Acest exercițiu statistic se realizează o dată la 10 ani și furnizează o imagine cuprinzătoare a demografiei naționale. Ultimul recensământ a avut loc în 2014 și a durat două săptămâni. Datele despre populație și locuințe au fost colectate de peste 4000 de recenzori, care au utilizat pentru prima dată tablete electronice pentru completarea chestionarelor.

Conform rezultatelor preliminare ale BNS, au fost recenzate două milioane 440 de mii de persoane și peste un milion 650 de mii de locuințe.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult