Externe

Cinci țări membre ale NATO, printre care și România, se angajează să doneze sisteme Patriot Ucrainei. Declarația comună semnată de aliați

Președintele României, Klaus Iohannis, alături de omologii săi american Joe Biden, și ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, și german, Olaf Scholz, au semnat marți seara o declarația comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, informează un comunicat al Casei Albe.

Într-o declarație comună, mai multe țări NATO, printre care Statele Unite și România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene, dintre care patru baterii Patriot. Acest sistem de rachete sol-aer de concepție americană este deosebit de eficient în interceptarea rachetelor balistice rusești. Al cincilea sistem de apărare aeriană anunțat marți este o baterie de SAMP/Ts, un sistem de rachete franco-italian, pe care Italia se declarase deja pregătită să le livreze.

Și România anunțase deja trimiterea unei baterii Patriot, conform unei decizii a CSAT luate luna trecută. În declarația comună publicată de Casa Albă, elementul de noutate este încă o baterie Patriot donată de Statele Unite. Aceasta reprezintă o schimbare față de ceea ce i s-a promis Kievului în ultimele săptămâni, după apelurile repetate ale președintelui Volodimir Zelenski, notează AFP.

Aliații s-au angajat, de asemenea, să furnizeze mai multe sisteme Patriot sau sisteme echivalente "în acest an" și "zeci" de sisteme tactice de apărare aeriană "în următoarele luni".

În plus, Statele Unite vor reprograma livrarea unor baterii de rachete deja programate, astfel încât Kievul să poată dispune de "sute de interceptoare sol-aer suplimentare pe parcursul anului viitor", potrivit declarației comune a Statelor Unite, Țărilor de Jos, României, Germaniei, Italiei și Ucrainei.

"Mesajul nostru către Moscova și către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit" - transmit cei cinci lideri din NATO în finalul declarației lor comune.

Zelenski a îndemnat liderii politici americani să nu mai aștepte alegerile prezidențiale

Președintele ucrainean s-a adresat liderilor politici de la Washington într-un discurs la Institutul Ronald Reagan, în ajunul summitului NATO, îndemnându-i să ia decizii ferme de a ajuta Ucraina, fără a aștepta luna noiembrie, când au loc alegerile prezidențiale din SUA. "Toată lumea așteaptă luna noiembrie. Americanii așteaptă luna noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume se uită spre noiembrie și, sincer vorbind, (președintele rus Vladimir) Putin așteaptă și el noiembrie," a spus Zelenski, potrivit Reuters.

TEXTUL INTEGRAL AL DECLARAȚIEI

Declarație comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei a președintelui SUA, Joseph R. Biden, premierului olandez Dick Schoof, cancelarului german Olaf Scholz, premierului italian Giorgia Meloni, președintelui român Klaus Iohannis și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski:

"Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.

Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid.

Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard. Aceste sisteme vor extinde și consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulți aliați - inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit - vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare.

În ceea ce le privește, Statele Unite vor modifica secvența livrărilor planificate din livrările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană, în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului următor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea aeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției de peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de acțiune imediată privind apărarea aeriană - în cadrul căreia partenerii s-au angajat să sprijine apărarea aeriană a Ucrainei cu peste 1 miliard de dolari - și Coaliției privind capacitatea integrată de apărare aeriană și antirachetă, condusă de Germania și Franța.

De asemenea, salutăm activitatea NATO de sprijinire a eforturilor Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO.

Mesajul nostru către Moscova și către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit".

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult