Revista presei internaționale: NATO se angajează să trimită zeci de sisteme de apărare aeriană Kievului; Indienii care luptă în Ucraina, vor putea merge acasa
Presa internațională face totalurile primei zile a summit-ului aniversar al NATO, la care principala temă de discuție a fost întărirea capacităților de apărare antiaeriană a Ucrainei. Publicațiile străine comentează în același timp vizita efectuată la Moscova de către premierul Indiei, Narendra Modi, întoarcerea acasă a cetățenilor indieni înrolați pentru a lupta în Ucraina, fiind unul dintre subiectele discutate cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. De pe primele pagini ale ziarelor mai aflăm că Georgia își stopează parcursul european, urmare a politicilor din ultima vreme implementate de guvern.
Kievul va primi cinci sisteme noi de apărare aeriană, transmite BBC, cu referire la declarația comună emisă în deschiderea summit-ului NATO de SUA, Italia, Țările de Jos, România și Ucraina. E vorba de patru sisteme americane Patriot și de unul italian SAMP/T, precizează serviciul britanic de presă. BBC amintește că decizia a fost anunțată la o zi după masivul atac cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene în care au murit 43 de persoane și alte aproape 200 au fost rănite.
„Lunile următoare Statele Unite și aliații vor furniza zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv cinci sisteme strategice de apărare aeriană”, a anunțat cu mult fast președintele SUA, Joe Biden, la deschiderea summit-ului în Auditoriul Mellon, unde Tratatul Atlanticului de Nord s-a întrunit pentru prima dată în 1949, remarcă Associated Press. Aliați, între care Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor oferi o serie de sisteme care vor ajuta Ucraina să-și extindă acoperirea, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepards, precizează AP.
Reuters îl citează pe președintele american, Joe Biden, care a s-a arătat încrezător în deschiderea summit-ului NATO de la Washington că Ucraina va pune capăt agresiunii militare ruse. Folosind scena globală, candidatul democraților la prezidențiale a încercat să le demonstreze aliaților din țară și din străinătate că el mai poate conduce, observă agenția de presă. În vârstă de 81 de ani, Biden a îndurat 12 zile de întrebări obositoare cu privire la aptitudinea sa de a rămâne lider, subliniază Reuters, amintind că unii dintre colegii săi democrați se tem că el va pierde alegerile din 5 noiembrie după performanța slabă pe care a avut-o recent la o primă dezbatere televizată cu candidatul republicanilor Donald Trump.
Este puțin probabil ca Rusia să ocupe mult mai mult teritoriu ucrainean decât cel pe care-l controlează în prezent, titrează The New York Times, făcând referire la opiniile unor oficialii americani de rang înalt. Forțele ruse continuă să provoace suferință, dar liderii NATO care se adună la Washington spun că eforturile lor de a întări Ucraina funcționează, constată publicația.
Fotografia de grup de săptămâna aceasta cu liderii NATO va arăta foarte diferit de fotografia de anul trecut de la summitul de la Vilnius — cu un amestec de fețe noi, „rațe șchioape” și politicieni care au câștigat o influență semnificativă, constată Politico. Pentru europeni, miza summitului alianței militare care începe marți la Washington este mare. Războiul din Ucraina nu dă semne de încetinire, iar angajamentele pe termen lung față de Kiev vor fi cruciale pentru a-i arăta liderului rus Vladimir Putin că Occidentul este unit împotriva lui, menționează publicația.
Presa intenațională comentează între timp vizita efectuată la Kremlin, de premierul Indiei, Narendra Modi, care s-a deplasat marți la Moscova pentru prima dată de când Putin și-a început invazia pe scară largă în Ucraina în urmă cu aproape doi ani și jumătate. Spre nemulțumirea Ucrainei, premierul indian a aterizat la Moscova și l-a îmbrățișat pe președintele rus Vladimir Putin, transmite Euronews. În schimb nu a ezitat să facă aluzie în timpul vizitei sale, la atacul de luni al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev, precizează postul pan-european de televiziune. Publicația spaniolă El pais scrie că premierul indian Narendra Modi chiar l-a mustrat pe Putin avertizându-l că războiul „nu este soluția”, iar moartea copiilor este o tragedie.
Cei doi lideri au discutat și despre întoarcerea acasă a cetățenilor indieni care participă la războiul din Ucraina, remarcă NDTV. Radiodifuzorul indian precizează că agenția federală de investigație a Indiei a deconspirat o rețea infracțională care atrăgea cetățeni în Rusia, promițându-le locuri de muncă bine plătite. Însă odată ajunși la fața locului, cetățenii indieni erau trimiși să lupte în Ucraina. Radiodifuzorul indian NDTV scrie că cel puțin doi indieni recrutați au murit în războiul din Ucraina și până la 40 s-ar putea afla în prezent pe front.
Călătoria de două zile a lui Modi marchează prima sa vizită în Rusia de când Putin și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape doi ani și jumătate, cu imagini și videoclipuri luni care îi arată pe cei doi lideri îmbrățișându-se, discutând la ceai, mergând într-un vehicul electric și urmărind un spectacol de cai, notează CNN.
Între timp, presa internațională reflectă impactul politicii pro-ruse a guvernării din Georgia, unde adoptarea controversatei legii a agenților străini, împiedică statul să-și respecte angajamentele privind aplicarea reformelor democratice. Procesul de aderare a Georgiei la UE a fost oprit, titrează publicația Civil, subliniind că Bruxelles-ul a înghețat 30 de milioane de euro pe care urma să-i ofere acestei țări pentru a o ajuta să avanseze pe calea integrării europene. Ambasadorul UE în Georgia a adăugat, citat de aceeași publicație, că sunt luate în considerare măsuri suplimentare în cazul în care situația din țară se va deteriora și mai mult, mai scrie publicația civil. Diplomatul a subliniat însă că „la alegerile parlamentare din 26 octombrie georgienii mai au șansa să decidă dacă vor sau nu ca țara lor să facă parte din următorul val extindere a UE”. Dacă „Visul Georgian” pro-rus își păstrează puterea după alegerile din octombrie, izolarea va continua, scrie Interpressnews.
Decizia luată de Uniunea Europeană privind înghețarea ajutorului financiar este de neînțeles, scrie geotimes, citându-l pe ministrul Afacerilor Externe din Georgia, Ilia Darchiashvili: „În general, ajutorul financiar de acest tip a servit și servește la consolidarea capacității de apărare a țării noastre și dezvoltarea capacităților prin care țara ar putea evita amenințările. Nu înțelegem astfel de microsoluții... sperăm că deciziile similare vor reveni în curând la vechile lor standarde și vom continua să cooperăm cu Uniunea Europeană în această direcție”.
Grecia continuă să fie afectată de temperaturi record, care între altele au dus la creșterea populației unor insecte, transmite Ekatimerini. Potrivit publicației, prezența extinsă a greierilor în orașul central grecesc Trikala și zonele sale adiacente a fost o sursă de iritare intensă și neliniște în rândul localnicilor în ultimele zile, chiar dacă autoritățile dau asigurări că populațiile de greieri nu sunt periculoase pentru sănătatea publică. „Nu putem sta afară pentru că sunt peste tot. Nu putem deschide o fereastră dacă nu avem paravane, pentru că intră în casă. Nu este deloc plăcut în căldura asta”, îi spune Katerina, o locuitoare a Trikala. Însă, tot în acest an se observă o prezență mare a muștelor de fructe, care afectează măslinii. Oamenii sunt îndemnați totodată să fie atenți, deoarece iarna caldă a dus la creșterea numărului de șerpi, mai scrie Ekatimerini.