Social

Revista presei: Rezultatele perchezițiilor la sediul blocului Victoria, afiliat fugarului Ilan Șor

Rezultatele perchezițiilor la sediul blocului Victoria, afiliat fugarului Ilan Șor; Schemele cheltuielilor neraportate ale partidelor, precum și destabilizarea situației din Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Protestele pe banii lui Șor

TV8 transmite că protestatarii din timpul vizitei șefului diplomației SUA, Antony Blinken la Chișinău s-ar fi ales cu câte 400 de lei. Asta se înțelege din interceptările publicate de Centrul Național Anticorupție, în urma perchezițiilor la sediul de la Comrat al blocului Victoria, afiliat fugarului Ilan Șor. În discuțiile înregistrate se mai vorbește despre vizite planificate la Moscova, dar și creșterea recompenselor în perioada campaniei electorale.

„- ...am luat 400 de lei. - Ah, au dat 400 de lei? - 400 de lei pentru american (protestul vizitei secretarului de stat al SUA). - Bine. - Trebuiau să mai dea încă 400 pentru două ori, unde am mers noi? ... au împărțit banii. - La Comrat? - Da. - Pentru că trebuiau să dea bomboane pentru luna septembrie, am înțeles asta.

Rezultatele perchezițiilor

Șase persoane au fost reținute de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori în urma descinderilor, transmite Anticorupție. De la sediul local al formațiuni politice controlate de fugarul Ilan Șor, au fost ridicate sume de bani, în lei și valută, purtători de informații și zeci de carduri bancare.

Cei 20 de milioane de lei - neraportați

În același timp, Agora scrie despre o constatare a Promo-LEX, care arată că 25 de formațiuni politice au avut cheltuieli neraportate de peste 20 de milioane de lei. Cele mai mari sume nedeclarate aparțin partidului Șor. Din punct de vedere al destinației, cele mai multe cheltuieli neraportate au fost destinate pentru organizarea evenimentelor de promovare politică, urmate de presă și materiale promoționale și locațiunea/întreținerea sediilor.

Anul trecut, din 61 de partide politice înregistrate, 23 au raportat cheltuieli de „zero” lei, în timp ce 33 de partide au raportat cheltuieli de aproape 57 mil. de lei. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate pentru programe dedicate tinerilor și femeilor (24%) – cheltuieli impuse de cadrul legal în cazul formațiunilor politice care beneficiază de alocațiile de la bugetul de stat. Au urmat ca pondere cheltuielile pentru campanii electorale (21%), retribuirea muncii (19%) și locațiunea și întreținerea sediilor (13%), potrivit transmite Promo-LEX.

„Se vor plăti oameni și ofițeri FSB acoperiți”

Într-un interviul pentru Moldova 1 președintele Expert Forum România, Sorin Ioniță a anticipat că, în toamnă, va exista un interes sporit pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, În contextul alegerilor prezidențiale prezidențiale și referendumului, după care urmează alegeri parlamentare în 2025. Expertul în politici publice a precizat că referendumul pro-Uniunea Europeană va deveni un punct de concentrare a unor eforturi de propagandă ruse pentru a demotiva alegătorii proeuropeni.

„Se vor investi masiv resurse, se vor plăti oameni și ofițeri FSB acoperiți să facă propagandă anti-UE.”

„Mai periculoasă mi se pare partea a doua, adică acea porțiune a electoratului moldovenesc care a rămas în „sovieto-nostalgie”, nu e atâta pro-rusism, că îl iubesc ei pe Putin, dar există o anume nostalgie care este bazată pe povești mai mult. Că nu e numai despre bătrâni, cum auzeam vorbindu-se. Este foarte mult despre tineret, despre oameni care n-au trăit perioada respectivă, care se hrănesc numai cu povești romantice și nu știu dacă ați observat că s-a umplut internetul cu filmulețe care reconstruiesc perioada sovietică”, a mai punctat Sorin Ioniță, președintele Expert Forum România.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult