Aderare UE

Expert: Referendumul din toamnă va deveni ținta propagandei ruse

Referendumul pro-Uniunea Europeană va deveni un punct de concentrare a unor eforturi de propagandă ruse pentru a demotiva alegătorii proeuropeni, deși nu pot schimba distribuția de opinie în votul popular, susține Sorin Ioniță, președintele Expert „Forum România”. În emisiunea ÎN CONTEXT, expertul în politici publice a anticipat că, în toamnă, va exista un interes sporit pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, deoarece sunt alegeri prezidențiale, referendumul iar anul viitor, alegeri parlamentare.

Se va pompa foarte mult: resurse și oameni, și tot felul de ofițeri FSB acoperiți că sunt de prin zonă sau trimiși din altă parte. Acum cât și cum se poate răspunde asta e problema, când ești o țară democratică trebuie să mergi pe metode legale. Rotațiile statului de drept se învârt încet, deci trebuie să demonstrezi, să aduci probe, să-i aduci pe oameni în instanță. E greu, dar cred că s-a văzut și alte părți că cumpărarea de voturi are un succes limitat. Până la urmă nu poți să cumperi pe toată lumea”, a spus expertul.

Potrivit lui Sorin Ioniță, mai periculos este electoratul care trăiește cu nostalgia bazată pe poveștile din perioada sovietică, iar din acest electorat fac parte și tinerii care au dificultăți financiare.

De exemplu, aceștia nu-și pot cumpăra o casă, iar cei mai în vârstă le spun că în acei ani toți avea locuințe. Amintim că alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va avea loc pe 20 octombrie curent.

Citește mai mult