Aderare UE

UE oferă 9,5 milioane de euro pentru eficiența energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova

Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat o declarație de intenție pentru instituirea unui program de reducere a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din Republica Moldova. Uniunea Europeană va contribui cu 9,5 milioane de euro.

Ministerul Energiei al Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, această inițiativă comună urmărește să stimuleze proprietarii de apartamente și case din Republica Moldova să întreprindă lucrări de renovare a eficienței energetice pentru a-și reduce facturile la energie și a consolida securitatea energetică pe termen lung a țării. Acest program comun completează Fondul guvernamental de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova, dedicat în mod special familiilor vulnerabile.

Declarația a fost semnată miercuri, 10 iulie, de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și de șefa Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

„Acest sprijin semnificativ din partea UE completează finanțarea deja acordată în sprijinul renovării eficienței energetice pentru clădirile publice și al programului guvernamental de eficiență energetică a locuințelor pentru cele mai vulnerabile gospodării”, a declarat Olivér Várhelyi.

În timpul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, însoțit de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat un bloc de apartamente multi-etajat din Chișinău, unde, cu sprijinul financiar al UE, a fost instalat un punct termic individual (PTI) și sistemul vertical sovietic de distribuție a energiei termice a fost transformat într-unul orizontal, cu contoare de căldură la fiecare apartament.

„După modernizarea sistemului de încălzire, administrația blocului de locuințe a depus cererea de finanțare pentru izolare termică. Acest lucru va reduce facturile locatarilor cu până la 30%. Republica Moldova este de două ori mai energofagă decât Uniunea Europeană, iar jumătate din energie este consumată în clădiri. O mare parte din această energie este pur și simplu irosită din cauza lipsei măsurilor de eficiență energetică. Prin Fondul pentru eficiență energetică rezidențială vom investi în consumul rațional de energie și în facturi mai mici pentru cetățenii noștri”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Amintim că începând cu 2021, UE a oferit R. Moldova 2,2 miliarde de euro, printre altele, prin asistență macro-financiară, sprijin bugetar, asistență bilaterală prin programele de acțiune anuale (PAA), ajutor umanitar, sprijin pentru răspunsul la crize, precum și proiecte cu instituții financiare internaționale garantate de UE. Se preconizează că 157,5 milioane de euro vor fi debursate în 2024 pentru sprijin bugetar și asistență macro-financiară.

Ministerul Energiei al Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Energiei al Republicii Moldova
Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult