Economic

În luna iunie, prețurile medii de consum au înregistrat o scădere nesemnificativă

În luna iunie 2024, comparativ cu luna mai 2024, s-a înregistrat o diminuare a prețurilor medii de consum cu 0,1%. Diminuarea prețurilor medii de consum a fost determinată, în special, de diminuarea prețurilor la produsele alimentare - cu circa 0,6%.

Totodată, prețurile medii de consum s-au majorat la mărfurile nealimentare - cu circa 0,1%, la serviciile prestate populației – cu cca 0,5%.

Potrivit datelor statistice, în luna iunie față de mai, din produsele alimentare, cel mai mult s-au ieftinit legumele – cu 11,5%, ouăle de găină – cu 5,7%, uleiul vegetal și laptele și produsele lactate – cu câte 0,3%.

Totodată, în perioada de analiză s-au scumpit fructele – cu 5,8% și zahărul – cu 0,3%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la medicamente – cu 1,2%, încălțăminte – cu 0,8%, confecții – cu 0,2%.

În același timp, prețurile de consum la carburanți s-au diminuat cu 1,9% (inclusiv: benzină – cu 3,0% și motorină – cu 0,7%).

La serviciile prestate populației, în luna iunie față de luna mai s-au majorat prețurile la serviciile de alimentație publică – cu 0,6% și serviciile transportului de pasageri – cu 0,5%.

Inflația de la începutul anului a constituit 4%, iar inflația anuală 3,8%.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult